4 doručka koja jedu 4 najzdravija naroda na svetu: Imaju dug vek, neverovatno se mladoliki i energični, kao da ne stare

Recepti sa doručak koji jedu 4 najzdravija naroda na svetu obavezno isprobajte, vrlo su ukusni, a donose brojne blagodeti organizmu.

Objavljeno: 04.08.2024. 09:01h 10:35h
Foto: Shutterstock

Prema brojnim istraživanjima, neki od najzdraviji naroda na svetu su: Japanci, Šveđani, Singapurci i Islanđani. Iako vode različite, a opet vrlo specifične živote, jedva stvar im je zajednička - imaju izbalansiran način ishrane uz što redovniju fizičku aktivnosti.

A koji im je omiljeni doručak?

1. Japanci

Japanci imaju jedan od najdužih životnih veka na svetu, sa prosečnim životnim vekom od oko 84 godine.

Tradicionalna japanska ishrana bogata je ribom, povrćem, pirinčem i fermentisanim namirnicama poput misoa. Konzumacija zelenog čaja i niske stope gojaznosti takođe doprinose njihovom zdravlju. Osim toga, trude se da imaju redovnu fizičku aktivnost, te praktikuju brzu šetnju ili vožnju bicikla.

foto: Shutterstock

Omiljeni doručak u Japanu

Tradicionalni japanski doručak uključuje: pirinač, miso supu, grilovanu ribu, tamago-yaki, nori, i kiseli krastavci. Raznolik je, uravnotežen i izuzetno hranljiv.

Šta je potrebno od sastojaka?

Za pirinač:

  • 1 šolja japanskog kratkog zrna pirinča
  • 1,25 šolje vode

Operite pirinač nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Stavite pirinač i vodu u šerpu i pustite da proključa. Smanjite vatru na najniže i kuvajte poklopljeno 15 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta pre nego što poslužite.

Za miso supu:

  • 3 šolje vode
  • 1/4 šolje miso paste (bijela ili crvena)
  • 1/2 šolje tofu-a, isečenog na kockice
  • 2 kašike sušenih wakame algi
  • 2-3 seckana mlada luka
foto: Profimedia

Zagrejte vodu u šerpi dok ne proključa, zatim smanjite vatru. Stavite sušene wakame alge i kuvajte dok ne omekšaju (oko 5 minuta).

Dodajte tofu kockice. U maloj činiji razmutite miso pastu sa malo tople vode dok ne postane glatka.

Potom sipajte razmućenu miso pastu u šerpu i dobro promešajte (ne dozvolite da supa ponovo proključa nakon dodavanja miso paste). Dodajte seckani mladi luk pre posluživanja.

Za grilovanu ribu:

  • 2 fileta lososa ili skuše
  • So po ukusu
  • Limun (opciono)

Posolite filete ribe i ostavite ih da odstoje 10 minuta. Zagrejte grill ili tiganj na srednje jakoj vatri.

foto: Tripod production

Grilujte ribu sa svake strane dok ne postane zlatno smeđa i kuvana (oko 3-4 minuta sa svake strane). Poslužite uz kriške limuna ako želite.

Za tamago-yaki (japanski omlet):

  • 3 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika mirina (opciono)
  • Ulje za prženje

U činiji umutite jaja sa šećerom, soja sosom i mirinom.

Zagrejte malu količinu ulja u pravougaonom tiganju (može se koristiti i običan tiganj) na srednje jakoj vatri.

Sipajte tanki sloj smese jaja u tiganj i pržite dok se ne stegne, zatim pažljivo urolajte ka jednom kraju tiganja.

foto: Shutterstock

Dodajte još malo ulja u prazan deo tiganja, sipajte još jedan sloj smese jaja i ponovite proces dok ne ispržite svu smesu i dobijete slojevit omlet.

Isečite tamago-yaki na komade pre posluživanja.

Za posluživanje:

  • Listići nori algi
  • Kiseli krastavci (umeboshi ili takuan)
  • Zeleni čaj

Posluživanje:

U činije stavite kuvani pirinač.

Poslužite miso supu u odvojenim činijama.

Pored pirinča stavite grilovanu ribu, tamago-yaki, listiće nori algi i kiseli krastavci.

Uživajte u doručku uz šoljicu zelenog čaja.

2. Islanđani

Prosečni životni vek na Islandu je oko 83 godine. Stanovnici preferiraju plodove mora, posebno ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Takođe, konzumiraju mnogo mlečnih proizvoda.

foto: Profimedia

Takođe, Island ima visok standard zdravstvene zaštite i niske stope zagađenja.

Omiljeni doručak na Islandu

Tradicionalni islandski doručak često uključuje hranljiva i jednostavna jela koja su bogata proteinima i vlaknima. Jedan od omiljenih doručaka na Islandu je skyr, koji se obično služi sa raznim dodacima. Skyr je islandski mlečni proizvod napravljen od kravljeg ili ovčijeg mleka, ima mnogo čvršću konzistenciju od klasičnog jogurta.

Takođe, popularna su jela kao što su raženi hleb i dimljeni losos.

Šta je potrebno od sastojaka?

Za skyr sa dodacima:

  • 1 šolja skyr-a (može se koristiti i grčki jogurt kao zamena)
  • 1/2 šolje svežeg voća (npr. borovnice, maline, jagode)
  • 1-2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1/4 šolje granole ili seckanih orašastih plodova
foto: Shutterstock

U činiji stavite skyr i dodajte sveže voće po izboru preko. Prelijte medom ili javorovim sirupom.

Pospite granolom ili seckanim orašastim plodovima. Lagano promešajte i poslužite.

Za raženi hleb sa dimljenim lososom:

  • 2 kriške islandski raženi hleb (može se koristiti i drugi raženi hleb)
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1/4 šolje krem sira
  • 1 kašika seckanog svežeg kopra
  • Limun (za ukras)
  • So i biber po ukusu
foto: Thinkstock

Tostirajte kriške raženog hleba dok ne postanu blago hrskave.

Premažite topli hleb tankim slojem krem sira i preko stavite kriške dimljenog lososa.

Posolite i pobiberite po ukusu. Pospite seckanim koprom preko lososa.

Ukrasite kriškom limuna i poslužite.

Posluživanje:

Skyr sa dodacima poslužite u činiji sa kašikom.

Raženi hleb sa dimljenim lososom poslužite na tanjiru uz dodatak kriške limuna.

Uz doručak možete poslužiti šoljicu crnog čaja ili sveže ceđeni sok.

3. Šveđani

Šveđani imaju prosečan životni vek od oko 82 godine. Tradicionalna ishrana uključuje puno ribe, integralnih žitarica i povrća. Šveđani su vrlo aktivni i često se bave sportovima na otvorenom, kao što su skijanje, planinarenje i plivanje.

foto: Shutterstock

Švedski doručak je poznat po svojoj jednostavnosti, hranljivosti i raznovrsnosti. Jedno od omiljenih jela za doručak u Švedskoj je smörgås (sendvič), često napravljen sa raženim hlebom, puterom, sirevima, mesnim proizvodima i povrćem.

Švedski doručak sa smörgås-om, jogurtom i voćem

Za smörgås (sendvič):

  • 2 kriške raženog hleba (ili bilo kojeg tamnog hleba)
  • Puter ili margarin
  • 2-3 kriške sira (npr. švedski sir Prästost, Jarlsberg ili Edamer)
  • 2-3 kriške šunke, dimljenog lososa ili mesnog nareska
  • 1 kuvano jaje, isečeno na kriške
  • Parčad svežeg povrća (npr. krastavci, paradajz, rotkvice)
  • Parčad kisele krastavice (opciono)
  • Sveži začini (npr. klice, kopar ili peršun)
foto: Profimedia

Namažite kriške raženog hleba puterom ili margarinom.

Na jednu krišku hleba stavite parče sira, pa preko kriške šunke ili dimljenog lososa.

Dodajte parčad kuvanog jajeta. Na vrh stavite sveže povrće (krastavce, paradajz, rotkvice) i kiselu krastavicu ako želite.

Pospite svežim začinima (klice, kopar ili peršun).

Za jogurt sa voćem:

  • 1 šolja običnog jogurta ili švedskog filmjölka (fermentisano mleko)
  • 1/2 šolje svežeg voća (npr. jagode, borovnice, maline)
  • 1-2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1/4 šolje granole ili mueslija

U činiji stavite običan jogurt ili filmjölk.

Dodajte sveže voće po izboru. Prelijte medom ili javorovim sirupom. Pospite granolom ili mueslijem.

foto: Shutterstock

Posluživanje:

Smörgås poslužite na tanjiru, isečen na manje parčiće. Jogurt sa voćem poslužite u činiji sa kašikom.

Uz doručak možete poslužiti šoljicu kafe, crnog čaja ili sveže ceđeni sok.

4. Singapurci

Singapurci u proseku žive oko 84 godine. Ova zemlja ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu, sa visokim nivoom prevencije i zdravstvene zaštite. Ljudi u Singapuru često praktikuju zdrav način života, sa visokim nivoom fizičke aktivnosti i niskim stopama pušenja i konzumacije alkohola.

foto: Shutterstock

Doručak je često raznolik i pod uticajem različitih kultura, uključujući kinesku, malajsku, indijsku i zapadnjačku. Jedan od najomiljenijih i najtradicionalnijih prvih jutarnjih obroka u Singapuru je Kaja tost sa meko kuvanim jajima i crnim kafom ili čajem.

Neophodni sastojci:

Za Kaja tost:

  • 4 kriške belog hleba (ili hleba po izboru)
  • 2 kašike Kaja džema (džem od kokosa i jaja)
  • 2 kašike putera

Tostirajte kriške belog hleba dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Namažite Kaja džem na jednu stranu svake kriške hleba. Preko stavite tanak sloj putera. Spojite dve kriške hleba kako biste napravili sendvič.

Ispecite sendvič na tiganju ili roštilju dok puter ne počne da se topi i hleb postane još hrskaviji.

Isecite tost na trouglove pre posluživanja.

foto: Shutterstock

Za meko kuvana jaja:

  • 2 velika jaja
  • Soja sos
  • Biber

U šerpi zagrejte vodu dok ne proključa. Pažljivo spustite jaja u ključalu vodu i ostavite ih da se kuvaju 5-6 minuta.

Izvadite jaja iz vode i odmah ih stavite u posudu sa hladnom vodom da se zaustavi proces kuvanja.

Očistite jaja, stavite u linijice i pospite soja sosom i biberom po ukusu.

Za piće:

  • Crna kafa (kopi) ili čaj (teh)

Tradicionalna singapurska kafa je jaka i često se služi sa kondenzovanim mlekom.

Posluživanje:

Servirajte Kaja toast sa meko kuvanim jajima sa strane. Uz doručak poslužite crnu kafu ili čaj.