Najlepši kuvani paradajz na starinski način: Spremite preuksunu, vrlo zdravu zimnicu, po receptu bez trunke konzervansa
Starinski recept za najbolji kuvani paradajz obavezno zapišite, svako ko je do sada probao, oduševio se!
Izvor: Ivana Bogićević
Sezona paradajza je uveliko u toku, te domaćice već počinju sa pravljenjem zimnice, a jedna od omiljenih "poslastica" tokom hladnih dana je svakako kuvani paradajz. Naime, osim što je izuzetno zdrav, ukus je fantastičan, a možete da pijete samog ili iskoristite za pravljenje drugih jela.
Sastojci:
- 6 kg paradajza (pre čišćenja)
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
- crni luk i ljute papričice
- celer - sve po ukusu
Način pripreme:
Paradajz dobro operite, te očistite i isecite na komade.
Sameljite i mašinicom za mlevenje paradajza i procedite u specijalnoj cedaljki.
Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte.
Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta.
Flaše zagrejte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa.
Vruć paradajz sipajte u vruće flaše.
Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač.
Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.