Doktorka otkrila koje 2 namirnice su za nju na crnoj listi: Štetni su za srce, krvne sudove i povećavaju rizik od raka

Stručnak za ishranu doktorka Svetlana Stanišič upozorava šta nikako ne smemo jesti

Objavljeno: 30.07.2024. 09:21h
Foto: PrintscreenJutjub/ K1 Televizija

Trendovi zdrave hrane su u porastu, što je moramo priznati jedna lepa i jako pozitivna stvar. Ipak takozvanu brzu hranu idalje mnogi konzumiraju uprkos lošoj reputaciji.

Mnoge namirnice se nalaze na listi nepoželjne hrane, godinama se govori da su nezdrave, a stručnjak za ishranu Svetalna Stanišić otkrila je šta je to što ona nikada ne bi pojela i zašto.

"Za mene su na crnoj listi čips i pomfrit. Zato što se prave u fritezi u kojoj se ulje nikada ne menja."

foto: Shutterstock

Dakle, oni jednom mesečno u tim prodavnicama brze hrane, odnosno industriji brze hrane pročišćavaju od gareži i tih otpadaka i ostataka hrane, a ne pročišćavaju ulje, već samo dolivaju gore i ono što se više zagreva i hladi zapravo ima i više štetnih, toksičnih materija, u smislu i kancerogenog akrilamida, ali takođe i drugih materija koje utiču na podizanje lošeg holesterola u organizmu", rekla je Stanišić, inače profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije, u podkastu "Zdrav životni vodič sa Danijelom Davidov Kesar" magazina Politika.

Dakle, štetni su za srce, krvne sudove i povećavaju rizik od raka, ispričala je Svetlana Stanišić.

Dakle, štetni su za srce, krvne sudove i povećavaju rizik od raka, ispričala je Svetlana Stanišić, profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije u podkastu magazina Politika.

Stil / espreso

Bonus video: