Evo koliko i kako tačno zarađuju Kejt Midlton i princ Vilijam: Od njihovog bogatstva zaista staje pamet

Ovo je pravi iznos i način kako zarađuju princ i princeza od Velsa.

Objavljeno: 29.07.2024. 10:05h 10:07h
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete Druge, nove titule princa i princeze od Velsa nisu bile jedine stvari koje su nasledili princ Vilijam i Kejt Midlton. Oni su takođe postali vlasnici Vojvodstva Kornvol — imanja u jugozapadnoj Engleskoj.

Njegova vrednost je daleko od njegovih prelepih pejzaža. Svake godine Vojvodstvo zarađuje novac od stambenih i komercijalnih zakupnina, kao i od svog investicionog portfelja. Višak prihoda ide princu i princezi od Velsa. Koliko je to tačno? Zahvaljujući Integrisanom godišnjem izveštaju Vojvodstva Kornvol, koji objavljuje finansije ogromnog zemljišnog poseda, sada znamo.

foto: Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

Ove godine, vojvodstvo je ostvarilo višak prihoda od 23,6 miliona funti (preko 27 miliona evra) od zakupnina i investicija.

Tih 27 miliona evra, prema izveštaju:, „pokrivaju troškove službenih, dobrotvornih i privatnih života njihovih kraljevskih visočanstva princa i princeze od Velsa i njihove dece". Dakle, to su stvari kao što su: putovanja, plate osoblja, održavanje imovine, odeća, donacije koje par daje preko svojih fondacija, kao i sve druge stvari povezane sa njihovom ulogom visokih članova kraljevske porodice.

foto: Chris Jackson / AFP / Profimedia

Kada je princ Čarls(sadašnji kralj Čarls Treći) nadgledao vojvodstvo Kornvol kao princ od Velsa, to je takođe pokrilo njegove službene i privatne troškove, kao i troškove Kamile, njegovih sinova i njihovih supružnika. Hari je pisao u svojim memoarima "Rezerva", o napetosti koju je ovo izazvalo između njega i njegovog oca.

Kada je počeo da izlazi sa Megan Markl, Hari tvrdi da ga je otac pitao da li bi nastavila da glumi. Hari je odgovorio da će ona verovatno postati član kraljevske porodice sa njim, a Čarls je navodno tada rekao da nema dovoljno novca za kretanje.

foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ovo je razbesnelo Harija. "Tata nije finansijski podržao Vilija i mene, i naše porodice, iz bilo kakve velikodušnosti. To je bio njegov posao. To je bio ceo dogovor. Dogovorili smo se da služimo monarhu, da idemo gde god nas pošalju, da radimo šta god nam je rečeno, da predamo svoju autonomiju, da držimo ruke i noge sve vreme u pozlaćenom kavezu, a zauzvrat su čuvari kaveza pristali da nas hrane i oblače ," napisao je. "Da li je tata, sa svim svojim milionima iz izuzetno unosnog vojvodstva Kornvol, pokušavao da kaže da je naše zatočeništvo počelo da ga košta previše?" istakao je u memoarima princ Hari.

Iako problemi princa Harija sa vojvodstvom Kornvol i njegovim profitom sada ne postoje: 2020. on i Megan Markl potpisali su ugovor sa Netfliksom od 200 miliona dolara. Izgleda da su braća uspela da naprave kompenzaciju.

Bonus video: