Jedino uz pomoć sledeće cake možete provaliti da li je paradajz pun hemije: Dobro obratite pažnju na ovaj njegov deo

Paradajz sadrži nebrojano mnogo vitamina i minerala koji su neophodni našem telu, ali samo ako je prirodno gajen...

Objavljeno: 23.07.2024. 13:05h 14:03h
Foto: Shutterstock

Sve češće čujemo komentare kako paradajz nema ukus kao nekada, da je plastičan, te da ga nekim ljudima uopšte ne prija, kada ga pojedu. Postoji veoma lak način da utvrdite da li je prskan i ima li u njemu mnogo pesticida - dobro pogledajte njegovu unutrašnjost.Dakle, presecite ga i pažljivo pogledajte, obično paradajz s toksinima ima žućkaste pruge, sa žutim „delom“ u sredini.

U Francuskoj se ovo povrće naziva pomme d’amour, odnosno „jabuka ljubavi“, dok je u italijanskom rasprostranjen naziv pomo d’oro – „zlatna jabuka“, pošto su prve vrste paradajza bile žute boje.

Izvor vitamina

Paradajz sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

foto: Shutterstock

Bogat je vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.

Izvor je dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svežeg paradajza obezbediće:

  • 57,3% dnevnog unosa vitamina C
  • 22,4% vitamina A
  • 7,9% vlakana
  • 7% vitamina B6

Lepa koža

Betakaroten u paradajzu štiti kožu od štetnih UV zraka. S druge strane, i likopen, kojim paradajz obiluje, deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca. Koža sa visokim sadržajem likopena postaje mekša, a bore se zaglađuju. Pored toga, on štiti i od raka kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

foto: Shutterstock

Reguliše šećer

Još jedna od bitnih zdravstvenih koristi paradajza jeste to da on pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Odličan je izvor hroma i vlakana koji održavaju normalan nivo šećera u krvi.

Naravno, to ne znači da možete bez problema da jedete slatkiše ako je paradajz prisutan u vašoj svakodnevnoj ishrani. Zapamtite, važan je balans.

Sjajan za mršavljenje

Jela na bazi paradajza pomoći će vam da skinete višak kilograma. Voda i vlakna čine paradajz odličnom grickalicom. Izgubićete osećaj gladi i nećete pribegavati konzumiranju masne hrane.