3 slatkiša koja su mame u Jugoslaviji pravile za slabašnu decu: Terale su nas da ih jedemo verujući da ćemo tako ojačati

img-0045.jpg
Foto: Bakina kuhinja

U Jugoslaviji se znalo, kolač se spremao nedeljom i tada se i jeo. Tepsija kolača bila je tu da ugosti komšije, ali i da zasladi ukućane. Malo koja mama bi slatkiše spremala tokom radne nedelje, jer to se jednostavno nije radilo. Osim što nije bilo zdravo, spremati često slatkiše bio je i luksuz.

Prednost ovih kolača svakako su bili domaći sastojci, koje danas malo ko od nas ima:

Koh

jecine-kulinarije--koh-od-griza-i-potrebna-su-samo-4-sastojka-i-recept-star-decenijama-ozhjawerwk8--1172x664--3m42s.jpg jecine-kulinarije--koh-od-griza-i-potrebna-su-samo-4-sastojka-i-recept-star-decenijama-ozhjawerwk8--1172x664--3m42s.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 13 kašika šećera
  • 10 kašika griza
  • 1l mleka
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.

Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.

ŠNENOKLE

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
  • 100 g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema: Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko.

Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.

Krem za šnenokle

Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.

Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.

SUTLIJAŠ

Foto: Printscreen/YouTube

Sastojci:

  • 100 grama pirinča
  • 750 ml mleka
  • 4-5 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • Priprema:

Kuvati pirinsč u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati.

U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.

Kojeg slatkiša se vi sećate iz svog detinjstva?

This browser does not support the video element.

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI Izvor: Kurir televizija

U Jugoslaviji nije bilo gojaznosti, a deca su mogla da jedu šta im je volja, osim ako su to slatkiši iz prodavnice kojih nije bilo u izobilju