"Vi biste prečicom u raj, nemojte posle da se pitate šta me snašlo": Ono što je rekao starac Gavrilo odjekuje i danas

Reči koje je starac Gavrilo izgovorio daleko se čuju i predstavljaju svetionik za one koji tragaju za duhovnim preporodom.

Objavljeno: 19.07.2024. 19:59h 21:08h
Autor:
Foto: Youtube Printscreen / Revnitelj Pravoslavlje

Počivši monah Manastira Bošnjani, svetionik mudrosti za verujući narod i najveći prorok svog vremena, isticao je da pokajanje, molitva i poštovanje Božjih zapovesti otvaraju put ka duhovnom preporodu i istinskom miru.

U svetlu sveprisutnih životnih izazova i pitanja koja se pred vernicima postavljaju, reči starca Gavrila Antonijevića ostaju neizmerno važne i uputne. Starac Gavrilo, koji se upokojio 1999. godine na dan Svetog Arhangela Mihaila, doživevši stotu godinu, bio je i ostao svetionik duhovnog saveta i utehe za mnoge. U srcima Srba njegovo ime se izgovara sa poštovanjem, a njegova mudrost upoređuje se sa duhovnim darovima Vladike Nikolaja Velimirovića, Ave Justina Popovića, blaženopočivšeg Patrijarha Pavla i starca Tadeja Vitovničkog.

foto: Youtube Printscreen / Revnitelj Pravoslavlje

Vernici su dolazili kod starca Gavrila sa pitanjima i žaljenjem zbog sudbina svojih sinova - zašto su se okrenuli drogama, piću i sličnim porocima. Starac Gavrilo je na te upite odgovarao rečima koje su bile istovremeno stroge i utešne, osvetljavajući put povratka Bogu.

-Mnogi vernici su dolazili sa pitanjima i žaljenjem što im se sinovi nisu drogiraju, piju i slično. A ja im odgovaram - vi ste narod naopak, vi se više vezujete za gatare i vračare, za pobratimstvo, a samo sebe više okivate, a od Boga ste se udaljili. Nemojte ništa da se čudite šta vas snalazi.

Vi bi hteli kad bi moglo nekako prečicom u Raj, da se nekako provučete u Raj, ali bez muke i truda, da ne postite, ne molite se, da se ne ispovedate i ostalo, da radite na praznike i nedeljom, i tako. E pa tako ne može. Nego se vratite na početak, polako, pa onda iznova novim putem, na mala vrata, a ne na široka kojim vi sada idete u propast.

Reči oca Gavrila pozivaju na iskreno pokajanje i povratak izvornim vrednostima vere. On je ukazivao da se kroz post, molitvu, ispovest i poštovanje Božjih zapovesti može pronaći pravi put.

foto: Youtube Printscreen / Revnitelj Pravoslavlje

- Kajte se, ispovedajte se svojim sveštenicima, poveravajte se i molitve upućujte za svoje i žive i umrle, da i njima, precima bude lakše tamo, oni su vaši. Dobro činite, pomažite nemoćne, zlo nikom ni da pomislite, a kamoli da učinite, da ne svedočite krivo, i drugo tamo sve lepo piše u Božjim zapovestima, tada će i vašoj deci biti bolje, a i decu učite da se poprave i da drže Božji zakon.

foto: manastir-lepavina.org

Saveti starca Gavrila su sveobuhvatni i primenjivi na svaki aspekt života. Njegove reči o poštovanju roditelja, poštovanju praznika, kao i o čuvanju Božjih zapovesti, odjekuju kao večni podsetnik na važnost duhovnog života. Njegova poruka je jasna:

- Postite sredu i petak, i sve postove, to odgoni nečistu silu od čoveka, dece, ne može onda porok njima da ovlada, zaštićeni su, onda roditelje poštujte, da ih u bolesti i pogledate i da imaju hranu i sve pristojno, to znači i svekra i svekrvu, nemojte tuđe otimati, nemojte slavlja u postove praviti, praznike poštujte nedeljom nemojte nikada raditi da ne bi gnev Božji navukli na dom vaš. Sve što nedeljom uradite i praznikom, od toga koristi imati nećete.

Ova duhovna mudrost starca Gavrila Antonijevića ostaje neprolazna, kao svetionik za sve one koji traže put ka duhovnom preporodu i istinskom miru.

Stil/Lepote Srbije