2 godine sam skupljala snagu da kažem majci da znam njenu strašnu tajnu: "Obećaj mi da nikom nećeš reći dok ne umrem"

"Obećaj mi da ćeš ćutati. Kako ću da pogledam u oči mojim prijateljima?" preklinjala me u momentu kada sam joj rekla da sve znam

Objavljeno: 17.07.2024. 12:54h
Autor:
Foto: Shutterstock

"Pune dve godine sam skupljala snagu da majci priznam da sam otkrila njenu tajnu te 1995. godine dok sam listala dokumenta sa popisa stanovnika iz Luzijane.

U tim zapisima, moj deda, a njen otac bio je označen kao crnac. Sa svojom maslinastom kožom i evropskim crtama lica, moja majka je svoju etničku pripadnost krila od sviju pa i od mog oca.

Kada sam saznala ko je bio moj deda čitav svet mi se srušio.

Bili su mi potrebni odgovori i skoro dve godine sam skupljala snagu da kažem majci da znam sve o njenom poreklu. Kada sam joj rekla zaledila se. Zgrabila me za ruku i rekla mi: "Obećaj mi da nećeš nikome ništa reći dok ne umrem, obećaj mi! Ne znam kako bih pogledala prijateljima u lice."

foto: Shutterstock

I tako sam ja ćutala.

Čitavo vreme me je mučilo pitanje: Kako i zašto se majka udala za čoveka koji je bio rasista? Zašto se stidela svoga porekla?

Tata nikad javno nije vređao ljude tamne puti, ali je znao da tu i tamo kaže neku ružnu reč o njima, dok ga je majka blago korila. Valjda nije smela da skreće pažnju na sebe.

Dobro se sećam momenata kada nam je pričala kao neke slučajne pričice o tome kako je neko rasista i kako je to loš primer ponašanja.

Odrasla sam poštujući sve ljude na planeti, pa mi ovo saznanje nije bilo šokantno iz tog ugla, nego više s lične strane - nisma mogla da shvatim zašto je majka to tako pažljivo krila?

foto: Shutterstock

Da li je razlog zašto mi majka nikad nije pokazala sliku svog oca bio taj što je on bio vidljivo crn?

Svaki dan je živela sa paradoksom podvojene ličnosti: bila je dovoljno bela da može da sakrije svoje poreklo, ali nije pripadala nikome u stvari.

Niti je bila sasvim bela, ni sasvim crna. Na njoj je bilo da izabere stranu i ona je to uradila, ali zašto je krila to od sviju. Verovatno se sramila.

foto: Shutterstock

Nakon majčine smrti 2014. godine bila sam oslobođena zaveta. Odlučila sam da potražim njenu porodicu s očeve strane i našla sam ih. Bilo je tu svih tipova kože: od crne do maslinaste pa do čisto bele.

Začudo, ti ljudi nisu osuđivali majčin postupak - čak su ga i razumeli.

Iz ove perspektive ja i dalje osećam veliku tugu prema svojoj majci, ženi koja je imala potrebu da čitavog života krije činjenicu ko je i šta je, čak i od muža i dece."

(upworthy.com/)