Evo kako se pravilno pohuju tikvice: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus
Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.
Autor:
Tikvice su jedna od najpopularnijih letnjih namirnica. To fleksibilno povrće može se dinstati, peći i pržiti. Od njega se prave niskokalorične alternative za testeninu, ukusne polpete i složenci. Tikvice se mogu staviti čak i u smutije i različite pekarske proizvode.
Mnogi najviše vole tikvice u pohovanom izdanju. Savršeno pohovana tikvica hrskava je spolja i mekana iznutra i ima mnogo ukusa. Iako je nije teško pripremiti kod kuće, mnogi zaboravljaju da je začine kako treba i zbog toga ovo jelo nema svoju punoću.
Ako želite da zaista uživate u odličnom ukusu pohovanih tikvica, začinite prezle i/ili brašno s kojima ćete ih panirati. U suve sastojke obavezno dodajte soli, a po želji i bibera, alevu papriku, beli luk u prahu i slično.
Ako ste ljubitelj ljute hrane, u prezle možete dodati nešto čilija u prahu ili kajenskog bibera. Ukus celog jela poboljšaćete i ako u smesu za paniranje dodate sitno narendanog parmezana i upravo to je trik koji će ovo jelo podići na novi nivo, piše Pun kufer.
Sastojci za pohovanje tikvica:
- tikvice
- jaja
- brašno
- prezle
- so, biber, parmezan, aleva paprika i beli luk u prahu
Pohovanje tikvica – priprema:
U tri posude rasporedite 1) pšenično brašno, 2) dobro umućena jaja, začinjena sa malo soli i bibera i 3) prezle začinjene solju, biberom, belim lukom u prahu i narendanim parmezanom.
Tikvice isečene na kolutove blago posolite, pa umočite u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Za jači panirani sloj, postupak ponovite, a ukoliko ipak želite da hrskavi omotač bude laganiji, postupak odradite samo jednom.
Kako ispeći hrskave pohovane tikvice
U tiganju na šporetu
Zagrejte ulje u tiganju ili šerpi pa u njega ubacite panirane kriške tikvica. Pecite tikvice sa svake strane oko dva do tri minuta dok omotač ne postane zlatnožut i hrskav. Izvadite tikvice iz ulja i stavite ih na papir za upijanje masnoće pre posluživanja.
U fritezi na vruć vazduh
Friteza na vruć vazduh sjajan je način da ispečete hrskavu hranu bez mnogo dodatog ulja. Panirane tikvice stavite u jednom sloju u fritezu na vruć vazduh na 200 stepeni Celzijusa i pecite ih 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskave. Zavisno od toga kakav model friteze imate, možda ćete morati da okrenete tikvice na drugu stranu na pola pečenja.
U rerni
Tikvice možete ispeći i u rerni bez imalo ulja, ali imajte na umu da ta varijanta možda neće biti sočna kao iz tiganja. Posložite panirane kriške tikvica u jednom sloju na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stupeni 20-ak minuta.
Stil/Zadovoljna
Bonus video: