Ako želite da smršate, lubenicu treba da jedete ovako: Doktor Nenadić savetuje da strogo vodite računa o 1 pravilu

Lubenicu možemo jesti svuda i uvek, ali ipak treba misliti na ova pravila kaže doktor Predrag Nenadić

Objavljeno: 16.07.2024. 13:32h
Autor:
Foto: Printscreen Youtube - Happy TV

Povoljni vremenski uslovi su učinili da je lubenica ove godine ranije sazrela i na tržištu se može naći za 60 dinara po kilogramu. Zbog svega toga, a i zato što je svršeno letnje osveženje, lubenicu jedemo svakodnevno. Zbog toga smo se zapitali da li može da se pretera u konzumiranju lubenice i koliko je kalorična lubenica i da li je "bezbedna" za jelo dok smo na dijeti?

Odogovore na ova pitanja dao nam je nutricionista, dr Predrag Nenadić:

"Odvajkada je lubenica bila posebna letnja poslastica koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Nekada je ona bilo sezonsko povrće i neizbežni dodatak ishrani, međutim danas se jede skoro tokom čitave godine.

To naravno da nikako nije loše, naprotiv, lubenicu treba jesti uvek kada vam se ukaže prilika. Ovo slasno povrće pretstavlja savršenu i bezopasnu, po zdravlje, poslasticu posebno sada kada veoma teško možemo da se izborimo sa visokim temperatirama, a neophodno je da izbalansiramo dovoljan unos tečnosti u naš orhanizam. Lubenica nam daje mogućnost da unesemo dovoljno, neophodne, tečnosti u organizam, koja je pritom nutritivno veoma vredna, bogata vitaminima A i C i pretstavlja jako antioksidativno sredstvo.

Dr Predrag Nenadić o dobrobiti lubenicefoto: preentscreen/Youtube

Zbog sadržaja citrulina u sebi lubenica može uticati na smanjenje bolova u mišićima, a posebno se preporučuje sportistima i onima koji aktivno vežbaju zbog povećanja aerobnih sposobnosti organizma, jer povećava telesnu proizvodnju azotnog oksida. Takođe konzumiranjem lubenice vi pomažete zdravlju vaše kože jer ona sadrži vitamine A i C što podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava zdravlje kože i kose.

Kalorijska vrednost lubenice je toliko mala (30 kkal) da nikako ne predstavlja smetnju za vaš izgled i telesnu težinu, ona je čak manja i od kalorijske vrednosti, inače idealnog bobičastog voća (maline, kupine, aronije, borovnice).

foto: Shutterstock

Količina šećera od (oko) 6 grama na sto grama mase ne predstavlja pretnju koja bi ugrozila našu telesnu težinu, a ni zdravlje. Čak i da se pojede veća količina, od nekoliko stotina grama u toku dana, prosti šećeri (glukoza, fruktoza i saharoza) nikako ne mogu ugroziti naše zdravlje, naprotiv, lubedica je posebno zdrava i potrebna našem srcu jer u sebi sadrži likopen koji podstiče snižavanje nivoa lošeg holesterola i pritom uspešno reguliše krvni pritisak.

Lubenica takođe sadrži citrulin, aminokiselinu koja povećava nivo azotnog oksida u našem telu. Poznato je, naime, da azot oksid pomaže krvnim sudovima da se šire te se tako snižava krvni pritisak. Tako da par kriški, pa i više, u toku dana nikako ne mogu ugroziti vaše zdravlje.

foto: Shutterstock

Tačno je da lubenica ima visok glikemijski indeks (72-80%) što može dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi, međutim količina šećera u lubenici je toliko mala da su takvi slučajevi veoma retki.

*Koliko lubenice dnevno smemo da pojedemo?

Za one konzumente koji imaju problema sa povišenim nivoom šećera u krvi ili pak insulinskom rezistencijom, preporučuje se oprez, odnosno umerene količine ove letnje poslastice, a kod rizičnih grupa čak i potpuna apstinencija od bostana. Mnogi verovatno znaju da postoli i dijeta sa lubenicom koja uspešno regučiše telesnu težinu, tako da lubenicu nikako ne smete tretirti kao neprijatelja.

Naime, 90 % težine lubenice čini voda sa minimalnom količinom šećera ona predstavlja idealno voće za mršavljenje. Pored toga u lubenici se nalazi arginin, aminokiselina koja pomaže bržem sagorevanju masti.

foto: Shutterstock

Koliko lubenice smete da pojedete dnevno zavisi i od toga koliko ste druge hrane konzumirali. Prejedanje je opasno bilo kojom hranom. Oni koji obožavaju ovo slasno povrće neka smanje unos ostale hrane a neka povećaju unošenje lubenice pa "svi vuci siti i sve ovce na broju”.

*Da li lubenica sme da se večera ako želimo da smršamo?

Prejedanje nikako! Poznato je da uveče, najmanje tri sata pre spavanja, nije dobro konzumirati bilo koju hranu što se odnosi i na lubenicu jer je i ona itekako kvalitetna hrana. Uopšte, ako možete da birate, lubenicu jedite u prepodnevnim časovima, najmanje dva do tri sata pre i posle druge hrane.

Moja je preporuka da svakako lubenicu uvrstite u vaš dnevni obrok jer će ona doneti mnogo benefita vašem zdravlju i dobrom raspoloženju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.