Grad koji je najbliži svemiru zovu "pakao na Zemlji": Životni vek je 35 godina, a niko neće da se seli zbog 1 stvari

Evo kako je živeti u jednom od najneobičnijih mesta na planeti, malo ko je čuo za ovakav grad

Objavljeno: 14.07.2024. 22:20h
Foto: Wendigo Films - Malfe Film - C-Side Productions - Film Commission Torino-Piemonte / Christophel Collection / Profimedia

La Rinkonada je globalni fenomen, to je grad koji je "najbliži svemiru". Ovo mesto, u peruanskim Andima na 5.100 metara nadmorske visine, dobilo je zloglasnu oznaku "pakla na Zemlji".

YouTuber i dokumentarist Ruhi Cenet poznat je kao strastveni putnik, a posebno ga privlače teško dostupna mesta.

Stoga ne čudi što je prošlog decembra odlučio posetiti Peru. Njegov dokumentarac o La Rinkonadi ima skoro 40 miliona pregleda, a prikazuje život u ovom, u najmanju ruku, neobičnom gradu.

To je najviše naselje na svetu. Nalazi se na 5.100 metara nadmorske visine i tako je punih 300 metara više od vrha Mont Blanca. Zbog ove nadmorske visine, klimatski uslovi su sličniji onima na zapadnoj obali Grenlanda nego na drugim mestima udaljenim samo 14 stepeni od ekvatora.

Na ovoj ekstremnoj visini atmosfera je prilično retka, pa je očekivani životni vek 35 godina. Lokalno stanovništvo živi sa samo 50 posto normalnog nivoa kiseonika. Međutim, njihova tela su evoluirala pa proizvode dvostruko više krvnih zrnaca od drugih.

Uprkos strašnim uslovima, tamo se naselilo više od 50.000 ljudi koji sanjaju o velikom bogatstvu. Naime grad se nalazi u blizini rudnika zlata. Između 2001. i 2009. godine, kada je cena zlata porasla za 235 posto, stanovništvo se povećalo za 30.000.

foto: Wendigo Films - Malfe Film - C-Side Productions - Film Commission Torino-Piemonte / Christophel Collection / Profimedia

Mnogi rudari rade u rudniku zlata gdje postoji neobičan sistem – 30 dana rade bez plate, a jedan dan mogu raditi za sebe. Ovog dana mogu uzeti za sobe onoliko rude koliko mogu ponieti na svojim plećima.

Grad nema vodovod i kanalizaciju, a takođe je veoma zagađen. Veliki zdravstveni problem zbog velike nadmorske visine je hipoksija, koja, prema istraživačima, pogađa najmanje 25 posto populacije. Problem je i zagađenje živom. A u gradu postoji samo jedna mala klinika.

Stil / N1.hr

Bonus video: