Bezbedno se sunčajte

6 stvari koje niste znali o kremama i sprejevima za sunčanje, a trebalo bi: Ulja za brže tamnjenje može biti opasno

Mnogo je bolje koristiti kremu umesto spreja, savetuju stručnjaci

Objavljeno: 26.07.2024. 12:07h
Autor:
Foto: Shutterstock

Pre nego što se sledeći put izložite štetnom sunčevom zračenju, potrebno je da se dobro raspitate o svakom detalju i shodno tome odaberete adekvatan proizvod za zaštitu kože od sunca.

Sve iznad 50+ nema smisla

Kreme i sprejevi za zaštitnim faktorom štite kožu uglavnom od UVB zraka. Sam zaštitni faktor odnosi se isključivo na UVB zrake, ali ne i na UVA, koji mogu prodirati duboko u kožu, ubrzati starenje i oslabiti imunitet. Da biste se kvalitetno zaštitili od sunca, uvek uzimajte proizvode sa zaštitom od UVA i UVB zračenja. Faktora 50 najbolje štiti od sunčevih zraka.

foto: Shutterstock

Kreme, a ne sprejevi

Zaštita u spreju je primamljiva opcija zbog lakog nanošenja, ali i ređe teksture koju takva sredstva imaju, pa brže upijaju. Ali mnogo je bolje koristiti kremu umesto spreja, savetuju stručnjaci. Takođe, sa sprejem je znatno lakše "promašiti" deo kože i ostaviti je nezaštićenom.

Kombinovana sredstva - NE nikako

Kombinovana sredstva koja sadrže zaštitu od sunca, ali deluju i kao zaštita od insekata nisu dobra ideja, tvrde stručnjaci. Prvenstveno, insekti obično ne napadaju u vreme kad se izlažemo suncu, već u večernjim satima. Osim toga, UV zaštitu je potrebno često obnavljati, dok bi ponavljanje nanošenja kombinovanog sredstva moglo dovesti i do trovanja!

foto: Shutterstock

Ulja za brže tamnjenje

Ovakvi proizvodi su vrlo loša ideja i najbolje ih je u potpunosti izbegavati. Čak i ako sadrže nizak SPF faktor, oni ne pružaju dovoljnu zaštitu od štetnog zračenja, čak ni na već tamnoj koži, te može biti opasno, ukoliko preferirate da samo njega koristite.