Tvrdio je kako je u njega ušao duh slavnog muzičara, pa doživljava nervni slom: Menja identitet da bi se vratio jači

Čovek koji tvrdi da je otišao pravo u pakao da bi se vratio bolji

Objavljeno: 08.07.2024. 07:56h
Autor:
Foto: Profimedia

Terens Trent d'Arbi rodio se 15. marta 1962. godine u Njujorku. Majka mu je bila pevačica u gospel horu, a odgajao ga je i očuh, koji je bio biskup, pa je je pop muzika bila zabranjena u njihovom domu. Često se svađao i tukao s drugim učenicima, a bavio se i boksom. Muzičku karijeru počeo je u nemačkom fank bendu dok je bio u vojsci u Frankfurtu, a potom ju je nastavio u Velikoj Britaniji.

Zbog njegove lepote, glasa i harizme, na vrhuncu slave 1987. godine, žene nisu skidale pogled s njegafoto: preentscreen/Instagram

Neprijatelja video u Majklu Džeksonu

Kad je izdao prvi album 1987. godine, proglasili su ga najvećim konkurentom Majkla Džeksona i Prinsa, njegovi hitovi bili su na vrhu svih top-lista, a onda je - nestao. Terens Trent d'Arbi kasnije je ispričao da je u to vreme doživeo nervni slom zbog teorija zavere muzičke industrije koja se urotila da ne uspe, što ga je podstaklo na promenu identiteta i na povučen život daleko od očiju javnosti. Sananda Maitreja, kako se danas zove, nerado priča o tom vremenu kad je živeo kao Terens, a i kad kaže nešto o tome, ne govori "ja" nego "on". Danas živi u Milanu, oženjen je italijanskom arhitekticom i bivšom voditeljkom Frančeskom Frankone, s kojom ima dva sina. Otac je i odrasle ćerke iz prethodne veze.

foto: Bruno Marzi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Početak iz snova

Pre 30 godina D'Arbi je počeo muzičku karijeru u Londonu. Bio je androgeno lep i magnetski privlačan pevač, tekstopisac i multiinstrumentalista, koji je svojim prvim albumom "Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby" osvojio je i publiku i kritiku. Bio je na vrhu svih top-lista, a singlovi "Sign Your Name", "Wishing Well" i "If You Let Me Stay" lansirali su ga u najveće zvezde tog vremena. Na albumu su mu čestitali čak i velikani poput Majlsa Dejvisa i Mika Džegera, a kretao se u ekskluzivnom društvu Džeka Nikolsona i princeze Dajane.

Drugi album "Neither Fish Nor Flesh" izdao je 1989, ali nije prošao dobro kao prvi. Maitreja je zaključio da u tom trenutku na muzičkoj sceni nije bilo mesta za još jednog crnog pevača - on, Prins ili Majkl Džekson su morali da napuste scenu. Tad je postao opsednut teorijom zavere i smatrao je da su njega žrtvovali.

Noćna mora u Los Anđelesu

Nije jasno je li Maitreja ovu priču izmislio ili je tako pokušao da opravda svoj neuspeh. Kako bilo, njegova teorija da se počne baviti muzikom jednako je zanimljiva. U noći kad je Džon Lenon ubijen (8. 12. 1980) sanjao je da hoda Njujorkom i da mu on dolazi u susret. Ispružio je ruku ka njemu i Lenon je ušao u njega. Od onda D'Arbi smatra da ga čuva duh popularnog člana Bitlsa.

Nakon lošeg prijema albuma "Neither Fish Nor Flesh" seli se u Los Anđeles, poprilično depresivan i povučen. Imao je 27 godina. U tom periodu je pušio travu, uzimao halucinogene gljive, ponekad i ekstazi, ali ga nikad nisu privlačile droge poput heroina ili kokaina. Uprkos tome, pretrpeo je nervni slom koji ga odveo na put da postane Sananda Maitreja. Iako se radi o budističkom imenu, D'Arbi nije proučavao budizam. Kad je i službeno postao Sananda 2001, rekao je: "Terens Trent d'Arby je mrtav!"

Oženjen je italijanskom arhitekticom i bivšom voditeljkom Frančeskom Frankone, s kojom ima dva sinafoto: preentscreen/Instagram

Nova karijera

Pod drugim imenom povremeno je nastavio da stvara, ali nikad više nije postigao uspeh s početka karijere. Pod novim imenom je izdao album "Prometheus & Pandora" u vlastitoj izdavačkoj kući. Više se ne zamara tiražima albuma. Ali njegovi stari hitovi i dalje se pevaju, fanovi ga nisu zaboravili.

foto: Profimedia

- Bog me blagoslovio lepim životom uprkos svim užasima koje sam prošao. Nisam prosjak, imam divnu porodicu i dalje radim ono što najviše volim - bavim se muzikom - kaže Sananda.