Tart Tatin nastao je greškom, a njegov ukus nepogrešivo osvaja sva čula: Evo ko je zaslužan za najlepšu pitu od jabuka

Ako želite da probate drugačiju pitu sa jabukama, onda je ovaj kolač pravi izbor za vas

Objavljeno: 06.07.2024. 18:53h
Foto: Shutterstock

Tart tatin je francuski klasik, a u osnovi pita sa jabukama koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hrskavo testo u kombinaciji sa jabukama u dubokom karamelu čine ovaj desert zalogajem koji se pamti svim čulima.

Iako je nastao sasvim slučajno, ovaj je desert danas je poznat širom sveta, a za njegov je nastanak zaslužna Stefani Tatin.

Ovaj poznati francuski desert poreklo vuče iz gradića Solonja, koji se nalazi manje od 200 km od Pariza.

Njegovo ime dugujemo dvema sestrama, Stefani i Krolini Tatin koje su vodile porodični posao. Naime, posedovale su Hotel Tatin koji se nalazio prekoputa železničke stanice, a koji je radio od 1894. do 1906. godine.

Iako je očekivala katastrofu, ispalo je sasvim drugačije, naime „obrnuti“ tart od jabuka postao je regionalni specijalitet. Starija sestra Karolina primala je stranke, dok je Stefani radila u kuhinji, posebno pripremajući poznate, nežne i karamelizovane, pite od jabuka.

foto: Shutterstock

Ipak njihov najpoznatiji desert, tart tatin, nastao je sasvim slučajno. Priča se da je jedne nedelje Stefani tokom izrade pite od jabuka zaboravila u kalup staviti testo te je u rernu stavila kalup napunjen samo jabukama i šećerom. Shvativši da je zaboravila, jednostavno je dodala testo preko jabuka te tako završila pečenje pite. Iako je očekivala katastrofu, ispalo je sasvim drugačije, naime „obrnuti“ tart od jabuka postao je regionalni specijalitet.

Vlasnik restorana Maxim’s u Parizu, izvesni Louis Vaudable, koji je imao priliku probati ovaj specijalitet od sestara je tražio recept, no one su ga ljubazno odbile.

Vaudable je zatim poslao jednog od svojih poslastičara koji se pretvarao da je baštovan u potrazi za poslom, te je boraveći s njima u kuhinji ipak otkrio tajnu izrade ove poznate pite.

Iako su ukrali recept, nadenuli su mu ime „Tart mladih dama Tatin“.

Ovu je poslasticu u istoriju je upisao slavni kulinarski kritičar Mauris-Edmond Sailand, koji je recept objavio u jednoj od svojih knjiga te ga tako distribuirao u Parizu svim finim gurmanima.

foto: Shutterstock

Po originalnom receptu pravi se sa jabukama, mada mnogi ga prave i sa drugim voćem poput krušaka ili šljiva.

Sastojci:

  • 150 gr maslaca
  • 230 gr brašna
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 manje jaje
  • na vrh noža soli

Za nadev:

  • 6 kiselijih jabuka
  • 75 gr maslaca
  • 200 gr šećera
foto: Shutterstock

Priprema:

Hladan maslac isecite na kockice, pa ga dodajte u brašno zajedno sa šećerom i soli. Rukama utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smesu.

Jaje dobro umutite viljuškom, dodajte u brašno i maslac, pa brzo mesite da se svi sastojci povežu. Testo bi trebalo da bude prhko.

Testo zamotajte u providnu streč foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Jabuke oljuštite i očistite od semenki, pa presecite na četiri dela. U tepsiju stavite šećer i maslac, pa to karamelizujte na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada je šećer postao svetlo karamel boje, dodajte jabuke i pržite ih u karamelu pet minuta. One će omekšati i skroz se obložiti karamelom.

Testo izvadite iz frižidera, malo ga premesite na podlozi posutoj brašnom, pa ga razvijte na papiru za pečenje. Sve zajedno sa papirom za pečenje prebacite preko tepsije sa jabukama.

Polako odlepite papir i lagano kašikom "zašuškajte" krajeve testa do dna tepsije. Oštrim nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada je gotovo ostavite pet minuta u tepsiji u kojoj se peklo, a zatim polako izvrnite na tanjir ili tacnu tako da će vam jabuke biti gore.

Prohladite pitu i poslužite je. Možete joj dodati šlag ili ako je služite toplu kuglu sladoleda od vanile.

Prijatno!

Stil / Ona / slatkopedija.rs

Bonus video: