Neodoljivo hrskavi čamčići sa ukusom dimljene slanince: Kažu da je najlepši doručak na Balkanu, ukus je prosto neopisiv
Recept za pitu sa ukusom dimljene slanine je vrlo jednostavan, ali se zato ukus dugo pamti
Izvor: Ivana Bogićević
Pred vama je recept za doručak koji ćete doslovno obožavati, jer ukus obara sa nogu već pri prvom zalogaju i niko se ne zaustavlja samo na jedom parčetu. U mnogim domovima je omiljeni obrok u opuštenim jutrima tokom vikenda.
Sastojci:
- 8 gotovih tankih kora
- 200 gr sira
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 jaje
- malo praška za pecivo
- malo listića šunke
- malo listića suve slanine
- malo rendanog i kockice kačkavalja
- 4 kašičice ajvara ili ljutenice
- 1 jaje za nadev
- ulje
Priprema:
Izdrobiti sir, dodati jaje i pavlaku, a na kraju prašak za pecivo. Izmešati dok ne dobijete ravnomerne smesu. Prvu koru premazati uljem, zatim staviti drugu preko nje i takođe je premazati.
Saviti je u obliku harmonike i spojiti ivice, ostavljajući malo širine za četiri prsta, da bi dno bilo pokriveno. Na dno rasporediti sir, listiće šunke, suvu slaninu, kačkavalj, ajvar ili ljutenicu.
Potom u svaki ćošak stavite po jedno jaje, posolite ih i pospite sitno seckanim mladim lukom (zeleni deo). Prijanto!