Recept za najkremastiji rolat sa kokosom i jagodama: Najbolji slatkiš za vrele dane, topi se u ustima i baš osvežava
Izvor: Ivana Bogićević
Kokos i jagode – postoji li neko ko ih ne voli? Ako ste ljubitelji kokosa i jagoda, ovo je kombinacija za vas!
Sastojci za kore:
- 5 jaja
- 3 kašike vruće vode
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 50 g gustina
- 2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 100 g kokosa i 20 g za posipanje
Sastojci za fil:
- 250 g džema od jagoda
- 200 g krem sira
- Pavlaka za šlag 200 ml
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g svežih jagoda (iseckanih na kockice)
Priprema kore:
Odvojiti belanca od žumanca. Istucite belanca u čvrsti sneg. Umutite žumanjke vrućom vodom i šećerom dok ne postanu lagano kremasti. Pomešajte brašno s gustinom, sodom bikarbonom, solju i 100 g suvog kokosa u jednoj činiji te postupno dodajte, uz mućenje mikserom, smesi od žumanaca.
Spatulom umešajte belanca. Na veliki pleh stavite pek papir pa smesu izlijte u njega. Pecite 10-15 minuta.
Dok se kora peče, pripremite vlažnu krpu na koju pospete 20 g kokosa. Gornju stranu kolača stavite na krpu, uklonite pek papir i zarolajte. Fil stavljamo tek kad se kora ohladi.
Kako se pravi fil?
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite pavlaku za šlag u čvrsti krem. Dodajte krem sir, šećer i ekstrakt vanile pa mutite dok se sve lepo ne poveže.
Ohlađenu koru odrolajte. Premažite ga džemom od jagoda. Spatulom stavite fil, malo krema ostavite za vrh kolača.
Stavite na celu dužinu kore iseckane jagode. Zarolajte. Još malo fila stavite na vrh i možete ga ukrasiti dodatno po želji.