Bosanska pita razljevuša, najsličnija proji: Starinsko jelo, mekano kao duša, a kuhinja naših baka je mirisala na nju
Kada vam na um padne pita, često od nje odustanete jer su putrebni sati i sati za spremanje, sa razljevušom je druga priča
Autor:
Ovu pitu u Bosni i Hercegovini svi obožavaju, kažu da cela kuća miriše na nju kad se napravi. Slična je proji, samo se umesto kukuruznog koristi pšenično brašno. Često se jede sa jogurtom, ali može i bez jer je svakako ukusna i sočna.
Mekana je kao pamuk, testo je takvo da diše.
Sastojci:
- 3-4 jaja
- 50 ml ulja
- 4 kašike pavlake
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 3 čaše (200 ml) brašna
- 1 prašak za pecivo
- 400 g sira
- 100 g putera ili 1 kašika masti
Priprema:
Umutiti jaja, pa im dodati ulje, mleko i vodu i sve lepo sjediniti. Zatim dodati pavlaku (može i kajmak) i mutiti dok se ne sjedini. Dodati brašno i prašak za pecivo i lagano mutiti, da se dobije glatka smesa, pa dodati izmrvljeni sir, te lagano promešati.
U tepsiju staviti maslac ili mast, pa ostaviti da se rastopi, a zatim izliti smesu u tepsiju. Peći oko pola sata, na 200 stepeni. Iseći na kocke i servirati po želji.