14 razloga zašto se gojimo: Ovo vam niko do sada nije rekao
Pored prejedanja na debljanje utiče i ovih 14 faktora koji se veoma retko spominju
Izvor: Vanja Milenković
Skriveni razlozi za debljanje značajno smanjuju efikasnost bilo koje dijete i sprečavaju vas da smršate čak i kada pokušavate da pazite na ishranu i znojite se u teretani svaki dan. U nastavku ćemo razmotriti svaki od ovih razloga posebno.
1. Žvakaća guma
Žvaka često postaje skriveni uzrok viška kilograma. Žvakaća guma sadrži veliku količinu šećera, izvor brzih ugljenih hidrata. Jednom u telu, brzi ugljeni hidrati se trenutno apsorbuju i izazivaju skok glukoze u krvi, uzrokujući da telo oseća glad, a vi da se prejedate.
Osim šećera, u žvake se mogu dodati i razne boje, arome i druge aromatične komponente, što takve proizvode isključuje sa liste zdravih proizvoda.
Pored toga, upotreba žvakaće gume je prikladna samo odmah nakon jela, jer žvakaća guma aktivira proizvodnju želudačnog soka. Kada se žvakaća guma koristi na prazan želudac, proizvedeni želudačni sok se ne traži i stoga počinje da korodira zidove želuca, što može izazvati gastritis ili peptički čir.
2. Čokolada na prazan stomak
Primećeno je da oni koji konzumiraju čokoladu na prazan stomak vrlo brzo počinju da zloupotrebljavaju ovaj proizvod. Nutricionisti su pronašli objašnjenje za ovaj fenomen: glad pojačava zadovoljstvo koje se dobija od jedenja već ukusne čokolade, izazivajući pravu psihološku zavisnost od čokoladnih proizvoda.
Kao rezultat toga, više niste u stanju da odolite iskušenju i spremni ste da pojedete nekoliko čokolada dnevno.
Čokolada je veoma kaloričan proizvod, a njena konzumacija u velikim količinama izaziva višak kilograma i gojaznost. Zato pokušajte da ga konzumirate veoma retko, malo po malo i ne na prazan stomak. U isto vreme, bolje je preferirati gorke sorte sa sadržajem kakaoa od 75%.
3. Slatki napici
Čak i ako ste žedni, ne treba je gasiti gotovim slatkim napitcima. Pročitajte etiketu - sastav i energetska vrednost takvog pića će vas uznemiriti. Čak i sokovi sa oznakom „prirodni“ i „dijetalni“ sadrže previše šećera i konzervansa da bi ih mogli piti a da ne naškode vašoj figuri.
4. Brza hrana
Brza hrana je izuzetno nezdrava i neverovatno kalorična. Ovde je sve štetno: izbor proizvoda, način njihove pripreme, začini i prelivi koji se koriste u jelu. Istovremeno, većina kalorija dobijenih iz „brze“ hrane se ne pretvara u energiju, već se talože na telu u obliku potkožne masti.
Čak i ako jedete brzu hranu 2-3 puta nedeljno, ona će postati skriveni uzrok viška težine - za mesec dana primetićete povećanje od nekoliko kilograma.
5. So i začini
Svi znaju da so izaziva nakupljanje tečnosti u telu, ali skoro niko ne može odbiti da je koristi. Pošto bljutava hrana postaje neukusna, preporučuje se da se trudite da ne odustanete od soli u potpunosti, već samo smanjite njenu potrošnju na najmanju moguću količinu.
Takođe morate biti pažljiviji sa začinima: s jedne strane, začini pomažu u dodavanju ukusa nevoljnim dijetetskim proizvodima; s druge strane, teraju vas da jedete više od potrebne količine.
6. Alkohol
Alkohol nije samo izvor dodatnih kalorija, već izaziva i pogoršanje metabolizma, usporavanje lipolize (razgradnje masti) i povećanje apetita.
7. Veliki tanjiri
Sa velikog tanjira možete jesti samo ako potpuno kontrolišete zapreminu hrane: na primer, porciju unapred izmerite ili lako odredite zapreminu na oko. Jednom kada izgubite kontrolu, nesvesno počinjete da stavljate mnogo više hrane na tanjir nego što vam je potrebno i prejedate se.
Da bi se potpuno eliminisala mogućnost prejedanja, preporučuje se da jedete samo sa malih tanjira. U idealnom slučaju, trebalo bi da kupite malu činiju koja može da primi samo potrebnu količinu hrane.
8. Brzina
Jedite polako kako bi vaše telo imalo vremena da uhvati trenutak zasićenja i da vam da odgovarajući signal. Kada prebrzo pojedete hranu, osećate se kao da niste siti i posežete za još.
9. Voda i hrana
Lekari su dokazali da ispijanje pića tokom obroka dovodi do smanjenja koncentracije želudačnog soka i kao posledica toga do sporijeg varenja hrane, težine, smetnje u varenju i nadimanja.
Preporučljivo je piti sva pića između obroka. Ako je do obroka ostalo manje od 20-30 minuta ili od prethodnog obroka nije prošlo 40 minuta, ne preporučuje se piće.
Voda često postaje skriveni uzrok viška kilograma, jer nas već od vrtića uče da obroke završavamo šoljicom kompota ili čaja.
10. Jelo ispred ekrana
Jedenje ispred TV-a ima dva negativna aspekta:
- prejedanje
- jačanje odnosa tv-hrana
Kada jedete ispred televizora, ne primetite da ste već dugo siti i pojeli mnogo više nego što ste planirali. Pored toga, mozak formira naviku da jede ispred ekrana, pa će kasnije kada uključite TV, telo žudeti za hranom.
11. Stres i hrana
Oslobađanje stresa i podizanje raspoloženja hranom je prirodno za mnoge od nas. I za to postoje razlozi.
Prvo, hormon kortizol koji se proizvodi tokom stresa povećava apetit i tera vas na prejedanje, konzumirajući uglavnom nezdravu i visoko kaloričnu hranu.
Drugo, slatkiši i čokolada su odlični antidepresivi jer stimulišu proizvodnju hormona sreće.
Međutim, upravo tokom stresa je važno strogo kontrolisati ishranu, jer kortizol usporava metabolizam, podstičući taloženje masti. Izlaz postoji: dovoljno je zameniti nezdravu hranu zdravim (ali ne manje ukusnim) voćem i povrćem.
Na primer, pomorandže popravljaju raspoloženje jednako dobro kao i čokolade, ali istovremeno sadrže malo kalorija i izvor su zdravih vitamina i dijetalnih vlakana.
12.Nedostatak sna
Često se dešava da osoba striktno prati dijetu i redovno vežba, ali ne može da izgubi težinu. U ovom slučaju, skriveni uzrok viška kilograma može biti hronični nedostatak sna ili loš kvalitet sna (nesanica, isprekidan ili plitak san).
Nedostatak sna je veliki stres za organizam, a stres uvek dovodi do usporavanja metabolizma i aktivnog nakupljanja masti, čak i kada jedete sa kalorijskim deficitom. Pored toga, ako spavate nekoliko sati manje od preporučene količine (7,5-9 sati), vaši dani će postati duži. Shodno tome, postoji još 1 obrok.
Nutricionisti preporučuju dovoljno spavanja svaki dan. Ako ste jedan od retkih tipova ljudi kojima je potrebno samo 5-6 sati sna po noći, najverovatnije jedete 1-2 puta češće od ljudi koji spavaju 8-9 sati. Da biste izbegli dobijanje viška kilograma ovim režimom, moraćete da smanjite veličinu porcije. Ponovo izračunajte dnevni unos kalorija i podelite ga sa brojem obroka.
13. Smatrate da voće nije kalorična hrana
Ljudi koji su daleko od brojanja kalorija obično su uvereni da voće i bobice nisu samo bezopasne, već i korisne za figuru u bilo kojoj količini. Ovo je strašna greška!
Svako voće ima određeni sadržaj kalorija, samo je nešto niži od, na primer, mesa, hleba, testenina.
Voće je moćan izvor ugljenih hidrata. Mnogi sportisti potpuno odbijaju da jedu voće tokom mršavljenja kako bi ubrzali sagorevanje masti. Ovo sugeriše da čak i ako jedete samo voće, možete da dobijete višak kilograma.
Voće treba konzumirati mudro. Ne treba ih jesti tek tako između obroka. Voće treba da deluje kao nezavisno jelo. Na primer, mogu zameniti popodnevnu užinu ili drugi doručak.
14. Unapređenje u poslu
Neverovatno je, ali visoka pozicija u kompaniji ili društvu često postaje glavni skriveni razlog viška kilograma. U ovom slučaju, 2 faktora mogu doprineti povećanju telesne težine.
Prvi je smanjenje fizičke aktivnosti. Nakon unapređenja, ljudi obično počinju manje da se kreću: imaju manje vremena za sport, više pomoći u obavljanju sitnih poslova, više novca (gde mogu da prošetaju, zovu taksi ili koriste ličnog vozača).
Druga je psihološka komponenta. Dokazano je da unutrašnji kompleksi mogu naterati osobu koja je dobila viši položaj da podsvesno teži potpunosti.
U društvu je odnos između društvene težine osobe i njene sopstvene težine čvrsto uspostavljen.