4 VRSTE VOĆA KOJE DIJABETIČARI TREBA DA IZBEGAVAJU: Šećer skače vrtoglavo od samo jedne porcije, a evo šta je dozvoljeno

Ove 4 vrste voća su zabranjene za osobe sa povišenim šećerom u krvi

Objavljeno: 12.04.2024. 22:35h 22:38h
Autor:
Foto: Unsplash

Voće se smatra dobrim za osobe koje se bore sa dijabetesom, ali nisu sve voćke zdrave. Na primer, konzervirano voće može sadržati dodati šećer koji može znatno da naškode osobama sa dijabetesom.

Dijabetičari smeju da jedu voće, ali pametno!

Koje voće dijabetičari smeju da konzumiraju?

  • Jabuke
  • Avokado
  • Borovnice
  • Višnje
  • Grejpfrut
  • Breskve
  • Kruške
  • Šljive
  • Jagode
foto: Shutterstock

Pažljivo i dozirano smeju da jedu:

  • Smokva
  • Grožđe
  • Kivi
  • Mango
  • Narandže
  • Suvo grožđe
  • Nedozrele banane
foto: Shutterstock

Koje voće treba izbegavati?

To je voće koje ima visok GI (više od 70), a to su:

  • Veoma zrele banane
  • Sušene urme
  • Lubenice
  • Ananas

Osobe koje imaju dijabetes treba da jedu jednu porciju voća. Jedna porcija je voće srednje veličine ili porcija veličine bejzbol lopte. Veličina porcije manjeg voća, kao što je bobičasto voće, je 1 šolja. Za prerađeno voće, kao što su sos od jabuke i voćni sok, veličina porcije je pola šolje. A za suvo voće kao što su suvo grožđe i trešnje je 2 supene kašike, piše e-zdravlje.