5 PREDLOGA ZA DORUČAK OD KOJEG CREVA "RADE KAO ŠVAJCARSKI SAT": Sprečavaju nadutost, držaće vas sitim do 16 časova

Probajte ovih 5 predloga za zdrav doručak koji zbog ukusa i hranljivosti nećete nikada preskakati

Objavljeno: 10.03.2024. 08:55h 09:20h
Autor:
Foto: Shutterstock

"Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak", kaže stara poslovica, a da je prvi jutarnji obrok zaista važan, potvrđuju i stručnjaci. Ako izaberete kvalitetan, izbalansiran doručak, obezbedili ste telu dovoljno energije da se izbori sa svim obavezama koje vas u toku dana očekuju, dali ste mu optimalnu količinu nutrijenata koji imaju blagotvoran uticaj na organizam, a ako ste još jelovnik obogatili namirnicama koje sadrže vlakna - smršaćete i sprečiti nadutost.

Dajemo vam pet predloga za super doručak koji su lagani, a opet siti, nećete biti gladni do ručka.

1. Ovsena kaša sa lanenim semenkama i bobičastim voćem

Ovsena kaša je bogata vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Dodavanje lanenih semenki, koje su takođe bogate ovim nutrijentom, poboljšava se funkcija creva. Kažu pospite bobičastim voćem, poput malina, borovnica ili jagoda, kako bi dodatno uneli antioksidanse.

foto: printscreen/instagram/glutenless_paige

2. Grčki jogurt sa čia semenkama i bademima

Grčki jogurt je bogat probioticima koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore. Čia semenke su izvor vlakana i pomažu u održavanju zdrave probave. Dodajte nekoliko badema da ova kaša bude hrskava, a bonus je i što ćete uneti zdrave masnoće.

foto: Shuterstock

3. Integralni tost sa avokadom i jajetom

Integralni hleb je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Avokado je pun zdravih masnoća koje su korisne za održavanje zdravlja creva. Dodajte kuvano jaje za proteine i druge hranljive sastojke.

foto: Profimedia

4. Voćna salata sa jogurtom i medom

Napravite osvežavajuću voćnu salatu od sezonog voća poput jabuka, krušaka, pomorandži i banana. Dodajte malo grčkog jogurta i meda da bude gušća i slađa. Voće je bogato vlaknima i vodom, što pomaže u olakšavanju probave.

foto: Profimedia

5. Smuti sa spanaćem, bananom i bademovim mlekom

Napravite zdrav smuti sa svežim spanaćem, bananom i bademovim mlekom. Spanać je bogat vlaknima i hranljivim materijama koje pomažu u probavi. Banana daje slatkoću, a bademovo mleko je niskokalorično.

foto: Shutterstock

Ovih pet predloga za doručak obezbediće vašem organizmu vlakna, hranljive materije i zdrave sastojke koji će pomoći da održavate dobro zdravlje.