FENOMENALAN TRIK DA VAM U KUĆI NE SMRDI MIRIS PRŽENOG LUKA: Ako postupite OVAKO, niko neće znati da ste kuvali

Savršen trik kako da uklonite miris luka iz kuće i sa kože.

Objavljeno: 06.03.2024. 17:00h
Autor:
Foto: Maren Winter / Alamy / Alamy / Profimedia

Svako ko rado kuva i jede domaću hranu, zna koliko se miris luka tokom kuvanja zna raširiti po celoj kući i uvući u odeću, no, postoji vrlo jednostavan trik kako smanjiti njegov intenzitet, gotovo na minimum.

Šefovi kuhinje tokom dinstanja luka u lonac ubace malo sode bikarbone i šećera. Osim što taj trik smanjuje jačinu mirisa, doprinosi i boljoj teksturi i ukusu samog luka.

Ako ste se pitali zašto dinstani luk ima tako intenzivan miris, odgovor leži u sumporu koji se tokom termičke obrade oslobađa iz njega i proširi.

Takođe, nakon rezanja luka, događa se nešto što neke domaćice ili domaćini ne vole. To je kada se u koži na prstima uvuče miris kojeg se potom nije lako rešiti. U tom slučaju posegnite za malo sirćeta, protrljajte njime dlanove i prste, a onda operite sapunom. Trebalo bi da vam ruke više ne mirišu na luk.

Bonus video:

Stil/24 sata