ITALIJANI SU BOGOVI TESTA, A OVO JE NJIHOV RECEPT ZA FOKAČU: Najmekša, najukusnija i najlepša pogača sa belim lukom
Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća
Autor:
Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.
Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. A ko to radi bolje od Italijana? Niko. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.
Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.
Šta nam je sve potrebno:
Za testo:
- 450g brašna
- 350ml tople vode
- kašičica šećera
- svež kvasac pola pakovanja 25g
- pola kašičice soli
- 50ml maslinovog ulja
- Za prelivanje i ukrašavanje:
- grančica svežeg ruzmarina
- beli luk 2-3 čena
- maslinovo ulje
- krupna morska so
Način pripreme:
Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.
Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.
Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.
Peći na umerenoj temperaturi do 200C oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.
Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.
Veoma jednostavno, a ukusno.