PUNJENA POGAČA KOJA SE NE MESI: Mekana je kao duša, a gotova za tili čas
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pogaču koja se ne mesi.
Objavljeno: 27.02.2024. 19:48h
Izvor: Milka Đukić
Izvor: Milka Đukić
Sastojci za testo:
- 200 ml toplog mleka
- 1 kašika šećera
- 5 gr suvog kvasca
- 1 celo jaje
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 360 g mekog brašna
Nadev ( može da bude po želji, sir je obavezan i to ovaj feta, koji može biti menjan sitnim sirom, ali on vezuje celu smesu, ostali sastojci poput šunke i kulena ni ne moraju da budu tu, al je ukus lepši)
- 150 g feta sira
- 150 g bilo kojeg tvrdog sira
- 150 g šunke
- 50 g kulena
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica origana
- Još: 1 žumance
Priprema:
- U toplo mleko dodati šećer i kvasac, pa promešati.
- Dodati zatim jaje i ulje i opet žicom promešati.
- Istresti zatim svo brašno i polako mešati.
- Kada malo promešate dodati so i nastaviti mešanje.
- Masa je gusta ali lepljiva i tako treba i da bude.
- Kada su se sastojci lepo ujednačili, tako mekano i lepljivo ostaviti da odstoji 40 minuta.
- Za to vreme spremiti sastojke za nadev.
- Spojiti ih sve u jednu veću činiju i izmešati.
- Odvojiti 2 – 3 kašike nadeva koji ćemo kasnije koristiti.
- Posle 40 minuta uz pomoć malo brašna testo samo blago premesiti i oblikovati loptu.
- Razvući rukama, veoma je lako jer je tasto mekano, u krug prečnika pleha, nekih 28 – 30 cm.
- Uzeti sad ovaj veći deo nadeva i oblikovati ga uzmedju dlanova u lotu. To radite tako što uzmete prvo pola nadeva i stisnete dlanovima, pa onda polako ostatak dodajete i stiskate.
- Staviti loptu na srednu testa, pa podići ivice testa oko lopte.
- Pazite da donji deo bude uz nadev, a da nema “lufta” izmedju, da kada budete pritiskali testo, da ga ravnate ne ostanu delovi pogače gde neće proći nadev i taj kraj bude suv. Ništa komplikovano, samo podignite ivice kao u videu uz kuglu, da iznad kugle se svi spoje i to je to.
- Spojiti gornje delove stiskajući. Lako i lepo će se zatvoriti, opet, jer je testo mekano.
- Pospite sa malo brašna ispod testa i po testu, pa lagano rukama pritiskajte i ravnajte nazad u pogaču.
- To se lako radi, samo polako to radite, krenite od sredine ka ivicama i polako stiskajte.
- Kada opet dobijete oblik pogače debljine nekih 2 cm prebacite je u podmazan pleh.
- Premažite umućenim žumancetom, pa pospite onaj nadev što ste ranije ostavili.
- Sada punjenu pogaču ostavljamo da odstoji 10 minuta, pa palimo rernu da se zagreje na 200 stepeni.
- Stavimo u zagrejanu rernu da se peče izmedju 30 i 40 minuta. To ne mogu u minut tačno da vam kažem jer sve zavisi od vaše rerne. Kada ovako lepo porumeni odgore ona je gotova.
- Može odmah da se posluži.
(Stil/ domacirecepti.net)
Bonus video: