Recept za najbolji čokoladni sufle od 4 sastojka: Sprema se začas, ukus je fantastičan, a uspeva i neiskusnim domaćicama
Recept za najbolji sufle, koji je omiljen među srpskim domaćicama, osvaja sve pri prvom zalogaju.
Autor:
Sugle ili lava kolač je prema legendi nastao kao greška šefa Žan-Žorža Vongerihtera, koji je čokoladni biskvit iz rerne izvadio prerano, a nije ni sanjao da će upravo taj slatkiš postati omiljen širom planete. Naime, savršeni spoj sočnog biskvita i rastopljene čokolade obara sa nogu i najveće sladokusce.
Služi se uz kuglu sladoleda i malo bobičastog voća, a neki u smesu dodaju likere, limun, pomorandžu, pa čak i čili.
Sastojci:
- 2 kašičice putera
- 240 g čokolade čokolade za kuvanje
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 4 kašičice brašna
Priprema:
Zagrejte rernu na 220°C.
Usitnite čokoladu pa je sa puterom otopite mešajući. Ulupajte jaja i dodajte ih u čokoladu sa šećerom i solju.
Dodajte brašno, pa smesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta. Najvažnije je da spolja bude pečen, a unutra da ostane sočan i mekan.
Obično se peku u vatrostalnim posudama iz kojih se, kada su gotovi, naopako izvade, pa zarežu kako bi čokolada iscurela. Ako nemate vatrostalne posude, poslužiće i kalupi za mafine.