DOMAĆA BELA KISELA ČORBA: Puna cepkanog mesa i povrća, čisti creva kao šmirgl papir, a priprema nikad jednostavnija
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Autor:
Dobro je poznato da je kuvana hrana najbolji način da sistem za varenje držite pod kontrolom i da vam creva rade perfektno.
Naročito posle silnih praznika, crevima je potrebno nešto lagano da bi se iščistila i odmorila.
Jedan od najukusnijih načina da to učinite svakako je stara, dobra bela kisela čorba. Nabavite sastojke i spremite slasnu čorbicu koja će okrepiti vaše telo!
Sastojci:
- 1 pile (1-1,5 kg),
- 1 veliki crni luk,
- 2-3 šargarepe,
- 2-3 bele zeleni, celer veličine jajeta,
- 2 lovorova lista,
- pola šolje pirinča (125 ml),
- 2 limuna,
- 3-4 žumanca,
- 150-200 ml pavlake,
- mirođija i peršun,
- so i biber.
Priprema:
U dublji lonac staviti pile i naliti 4-5 l vode. Posoliti i ostaviti da provri. Kad provri smanjiti vatru i skidati penu koja se pravi. Kad poskidate penu, dodajte iseckanu šargarepu, belu zelen, lovor i celer, pa ostavite da se kuva. Kad se piletina skuvala sa povrćem, izvadite pile pa poskidajte kosti i kožu, usitnite i vratite u lonac. Kad dodate meso, dodajte i pirinač.
Posle 15 minuta kuvanja pirinča, ulupajte sok od limuna sa žumancima, pa dodajte pavlaku i dobro sjedinite. Polako sipajte tu smesu u lonac uz mešanje. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte peršun i mirođiju i poslužite pileću čorbu dok je još topla.