ZDRAV PROSJAK JE SREĆNIJI OD BOLESNOG KRALJA: 10 brutalno iskrenih mudrosti ŠOPENHAUERA koje ljude menjaju iz korena

Donosimo vam 10 citata poznatog nemačkog filozofa idealiste - Artura Šopenhauera koje umnogome mogu da vam promene pogled na svet, okolinu i život.

Objavljeno: 14.01.2024. 13:19h 13:49h
Autor:
Artur Šopenhauer, Foto: Profimedia

Artur Šopenhauer bio je čuveni nemački filozof, a njegove mudre reči odzvanjaju i danas širom sveta. Šopenhauer je bio idealist, klasični predstavnik pesimizma, koji je „volji” dao glavno mesto u svojoj metafizici. Učio da je volja osnova svega.

Njegove najmudrije misli utiču na svakoga kojih sa puno pažnje pročita:

1. Vera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti. Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti.

2. Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra, tako znatno da je zdrav prosjak srećniji od bolesnog kralja.

foto: Shutterstock

3. Malo ima stvari koje će ljude više odobrovoljiti nego kad im ispričamo veliku nesreću koja nas nedavno snašla.

4. Bogatstvo je nalik na morsku vodu; što je više pijemo, to smo žedniji.

5. Ljude u društvo tera unutrašnja praznina i dosada. Ako osete da su nam potrebni, ljudi postaju obesni i arogantni.

6. Da bi se priznala tuđa vrednost, treba imati vlastitu.

7. Ko je pametan, taj će u razgovoru manje misliti na ono o čemu govori, a više na onoga s kim razgovara. Ako tako bude činio, može biti uveren da neće reći ništa zbog čega bi se kasnije mogao kajati.

foto: Shutterstock

8. Sudbina meša karte, a mi igramo.

9. Najveća je od svih ludosti - žrtvovati svoje zdravlje, ma zbog čega; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti.

10. Prijatelj svih nije ničiji prijatelj.

foto: Shutterstock

Šopenhauer je smatrao da je volja osnova svega, Kantova „stvar po sebi”, suština sveta koji je samo predstava. Volja je večito nezadovoljena, i zato je život beskrajna patnja, a ovaj svet najgori mogući svet. Cilj svega je nirvana (budizam). Glavno delo mu je Svet kao volja i predstava. Do većeg uticaja došao je tek pred kraj života i posle smrti. Ostala dela prevedena kod nas: Metafizika lepog, Metafizika polne ljubavi, O stilu i pisanju, O geniju i dr.