TORTA BELI EGIPAT: Nema kremastije i izdašnije, a sprema se veoma brzo i jednostavno
Donosimo vam najbolji recept za tortu Beli Egipat, koja se sprerma veoma brzo i jednostavno.
Objavljeno: 02.12.2023. 14:46h
Izvor: Milka Đukić
Izvor: Milka Đukić
Sastojci:
Potrebno je za jednu koru (prave se 3 kore):
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika
- Za žuti fil je potrebno:
- 750 ml mleka
- 12 žumanaca
- 100 gr gustina
- 2 vanilnog šećera
- 200 gr šećera
- 200 gr bele čokolade za kuvanje
- 250 gr margarina
- Za beli fil je potrebno:
- 400 ml slatke pavlake
- 100 gr krem sira
- 100 gr pečenih mlevenih lešnika
Za dekoraciju je potrebno:
- 400 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- malo pečenih seckanih lešnika
Priprema:
- Umutiti belanca, pa postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrstu penu. Dodati brašno, prašak za pecivo, lešnike i lagano izmešati žicom. Kalup prečnika 26 cm obložiti papirom, spati smesu, pa je lepo poravnati. Peći na 200 stepeni, oko 20 minuta. Postupak ponoviti i sa druge dve kore.
- Umutiti žumanca, dodati šećer i vanilin šećer, pa sve lepo umutiti. Dodavati naizmenično gustin i mleko. Umutiti dobro, da nema grudvica.
- Staviti mleko da se kuva, pa kad proključa dodati razmućen gustin uz intenzivno mešanje, da se ne bi uhvatile grudvice. Kuvati dok se fil ne zgusne. U fil dodati belu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi. Prebaciti fil u drugu posudu, prekriti i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sobne temperature, pa umutiti ohlađeni fil i spojiti smese postepenim dodavanje žutog fila u margarin. Dobro umutiti miksrom, pa fil podeliti na tri dela.
- Umutiti slatku pavlaku, dodati krem sir i nastaviti mućenje. Dodati pečene, samlevene lešnike i kašikom promešati smesu. Fil podeliti na tri dela.
- Prvu koru premazati žutim filom, zatim belim, pa preko staviti drugu koru i ponoviti postupak kao sa prvom. Preklopiti trećom korom, pa pnoviti postupak kao sa prethodne dve. Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, pa premazati tortu. Dekotisati po želji.
(Stil/ Kuhinja Sunčanje Staze)
Bonus video: