4 POSNA JELA PO RECEPTU MONAHA SA ATOSA: Kažu da su ovo najlepši obroci iz hilandarskog kuvara i da imaju POSEBAN ŠMEK

Recepte za 4 posna jela sa Hilandara morate obavezno da zapišete, jer imaju ukus koji se ne zaboravlja!

Objavljeno: 26.11.2023. 10:01h 19:19h
Autor:
Recepi za 4 posna jela sa Hilandara, Foto: Shutterstock

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu, punjene paprike, pasulj i paprikaš. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

1. SARMA

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr riže
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (losos)
  • 12-15 listova kiselog kupusa
  • U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati
foto: Shutterstock

Priprema:

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

2. PAPRIKAŠ

Sastojci:

  • 1/2 kg krompira
  • 1/2 kg crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 4 mesnate paprike
  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike suvog začina
  • 2 kašike brašna
  • mlevena paprika, so
foto: Shutterstock

Priprema parikaša:

Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.

Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.

3. PASULJ

Sastojci:

  • pasulj
  • vodu
  • maslinovo ulje
  • crni luk
  • paradajz
  • mlevenu papriku
  • biber, so
  • sušeni začini
foto: Shutterstock

Priprema:

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.

Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

4. POSNE PAPRIKE

Sastojci:

  • 6 suvih crvenih paprika
  • 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
  • 100 g krupno mlevenih oraha
  • 100 g pasulja tetovca
  • 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
  • mešavina suvog biljnog začina
  • crvena mlevena paprika,
  • so, biber
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.