10 NAJBOLJIH ČORBI SVIH VREMENA: Ukusne, starinske, sa mesom i nabrzaka, niko im neće odoleti
Ovi recepti predstavljaju raznovrsnost srpske kuhinje i garantuju da će svako pronaći nešto po svom ukusu
Autor:
Uživajte u pripremi i degustaciji ovih ukusnih čorbi.
Čorba od pasulja:
Sastojci:
- Beli pasulj
- Crni luk
- Šargarepa
- So, biber, suvi začin
- Slanina (opciono)
Uputstvo: Pasulj skuvajte u velikoj šerpi, dodajte propržen crni luk, seckanu šargarepu i začine. Aromatična čorba bogatog ukusa.
Teleća čorba:
Sastojci:
- Teleće meso
- Krompir
- Celer
- Peršun
- So, biber, lovorov list
Uputstvo: Kuvajte teleće meso sa povrćem dok ne postane mekano. Dodajte krompir i začine za pun ukus.
Kisela čorba:
Sastojci:
- Kiseo kupus
- Svinjsko meso
- Crni luk
- Suva paprika
- So, biber, lovorov list
Uputstvo: Propržite crni luk, dodajte svinjsko meso i kiseo kupus. Začinite i kuvajte dok ne postane sočna i kisela.
Čorba od pilećeg filea:
Sastojci:
- Pileći file
- Supa od povrća
- Šargarepa
- Koren peršuna
- Nekoliko kriški paradajza
Uputstvo: Skuvajte pileći file u supi od povrća s dodatkom seckane šargarepe, korena peršuna i paradajza za osvežavajući obrok.
Paradajz čorba:
Sastojci:
- Paradajz
- Crni luk
- Šargarepa
- Kiselo mleko
- Bosiljak
Uputstvo: Propržite crni luk, dodajte paradajz, šargarepu, bosiljak i kuvajte do dobijanja kremaste teksture. Poslužite s kiselim mlekom.
Čorba od graska:
Sastojci:
- Grasak
- Krompir
- Crni luk
- Šargarepa
- Peršun
Uputstvo: Kuvajte grasak s krompirom, crnim lukom i šargarepom. Začinite po ukusu i pospite seckanim peršunom.
Čorba od koprive:
Sastojci:
- Kopriva
- Krompir
- Crni luk
- So, biber
- Pavlaka za kuvanje
Uputstvo: Propržite crni luk, dodajte krompir, koprivu i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte pavlaku za kuvanje za kremastu teksturu.
Čorba sa povrćem i pirinčem: Sastojci:
- Pirinač
- Crni luk
- Šargarepa
- Grašak
- So, biber, origano
Uputstvo: Propržite crni luk, dodajte pirinač, šargarepu, grašak i kuvajte do mekoće. Začinite origanom za dodatnu aromu.
Čorba od tikvica:
Sastojci:
- Tikvice
- Krompir
- Crni luk
- So, biber, sveži peršun
Uputstvo: Propržite crni luk, dodajte krompir i tikvice, kuvajte do mekoće. Začinite i pospite seckanim peršunom pre posluživanja.
Krompir čorba:
Sastojci:
- 4 velika krompira, oljuštena i iseckana
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, iseckane
- 2 stabljike celera, iseckane
- So i biber po ukusu
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- Sveži peršun za dekoraciju
Uputstvo:
Na srednje jakoj vatri, u velikom loncu, propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte iseckan krompir, šargarepu i celer. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kuvajte povrće dok ne omekša, što obično traje 15-20 minuta.
Kada je krompir mekan, dodajte pavlaku za kuvanje kako biste postigli kremastu teksturu.
Pustite da sve zajedno proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još nekoliko minuta.
Poslužite toplo.