NAJLEPŠA TORTA OD JABUKA PO RECEPTU ČUVENOG STEVE KARAPANDŽE: Pravi se brzo i lako, jeftina je i nestaje sa stola ODMAH
Recept Steve Karapandže za tortu od jabuka obavezno zabeležite, jer posle prvog porbanja - stalo ćete je praviti.
Autor:
Čuveni kuvar Stevo Karapandža pravi fenomenalne slane specijalitete, ali je i te kako vešt i u pravljenju raznih kolača i torti. Torta od jabuka po njegovom receptu je postala omiljena poslastica mnogima, čak je i najveće sladokuce osvojila već pri prvom zalogaju. Ukoliko je do sada niste probali, obavezno je napravite - sigurni smo da će začaš nestati sa stola i postati novi omiljeni slatkiš u vašoj kući.
Šta je sve potrebno od sastojaka?
Za testo:
- 300 g brašna
- 240 g putera
- 10 g soli
Za nadev:
- 1 kg jabuka
- 100 g rastopljenog putera
- 100 g šećera
Kako pravi ovu tortu slavni kuvar?
Isecite puter na komade. U činiji isecite puter za testo na komade i posolite. Viljuškom umutite puter, pa dodajte brašno i brzo promešajte. Dodajte dovoljno vode da dobijete meku, ali kompaktnu masu. Zamesiti testo rukama i ostaviti da se odmori. Očistite jabuke i isecite ih na tanke kriške.
Stavite testo na glatku površinu posutu brašnom. Razvaljajte testo na 2-3 mm debljine. Da se testo ne bi lepilo za vas, oklagju pospite brašnom. Stavite testo na pleh i oblikujte krug oko kojeg ćete uvijati ivicu. Izbockajte testo viljuškom da se ne bi stvarali mehurići, pa poređajte kriške jabuke gusto jednu do druge. Pospite šećerom i prelijte otopljenim puterom.
Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C. Čim šećer počne da se karamelizuje, kolač je gotov.