MARKIZA TORTA: Savršeno kremasta, topi se u ustima, jedan sastojak joj daje neverovatan šmek
Markiza je torta koja se brzo napravi, ali i brzo pojede tako da je uvek ostanete nekako željni
Autor:
Sastojci:
- 4 mala pakovanja bebi piškota
- 2-3 dl mleka
Za fil:
- 10 jaja
- 250 g šećera
- 250 g čokolade
- 250 g putera (NE margarina)
- rum po ukusu
Za dekoraciju:
- 150 g šlaga u prahu
- 2 dl mleka
- ili
- 2.5 dl slatke pavlake
Priprema:
1. Razdvojite belanca od žumanaca, pa žumanca umutite sa 125 g šećera i skuvajte ih na pari ili u mikrotalasnoj po ovom uputstvu. Pred kraj umešajte čokoladu da se rastopi i rum po ukusu. 2. Umućen puter sastavite sa ohlađenim kremom. 3. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam, dodajte preostali šećer i miksajte dok se on ne rastopi. NAPOMENA: Ako baš mnogo zazirete i od „živih“ belanaca možete ih termički obraditi po postupku koji sam opisala u receptu za voćni sladoled. 4. Postepeno dodajte po malo šama u fil i mešajte lagano špatulom. Pazite da krem ne „padne“ i da ostane vazdušast. 5. Dno i stranice odgovarajućeg okruglog kalupa (moj je bio fi 25cm) obložite bebi piškotama prethodno ih na kratko potopivši u mleko. 6. Sipajte krem u tako pripremljen kalup, poravnajte, te ostavite u frižideru preko noći. NAPOMENA : Ukućanima, a posebno suprugu nemojte reći da ste je pravili jer neće dočekati dekoraciju. 7. Sutradan umutite šlag sa mlekom ili slatku pavlaku (šta već preferirate), napunite dresir džak, te zvezdastim ili drugim nastavkom po želji ukrasite tortu. SAVET: Možete oko piškota obmotatiti neku satensku traku i vezati mašnu. Ovog puta nisam imala inspiraciju. Potom slobodno obznanite da ste je napravili i uživajte u zadovoljnim licima degustatora!