DRAGOLJUB JE JEDAN OD NAJDUGOVEČNIJIH SRBA, 20 GODINA SE ISTO HRANI: Tajna njegove vitalnosti leži u ovom receptu
Dragoljub Živanović, jedan od najstarijih stanovnika aleksinačke opštine, ove godine je napunio 101 godinu
Autor:
Prošle nedelje, Aleksinačka opština je proslavila jedan poseban jubilej - Dragoljub Živanović je napunio čak 101 godinu života. Tajna njegovog dugovečnog života, kako kaže, leži u jednostavnim životnim navikama i mudrim izborima ishrane.
Deda Dragoljub se seća vremena kada je imao povišen šećer i morao je da se pridržava dijetalne ishrane. Važna stavka koju je primenio, jeste zdrav doručak, prenosi Nova.
Za njega, njegova unuka Suzana je kulinarski čarobnjak koji mu svakog dana priprema obroke sa ljubavlju.
Jedna od ključnih promena u ishrani dede Dragoljuba dogodila se pre 20 godina kada su mu lekari preporučili da se prebaci na raženi hleb. Svako jutro, Dragoljub započinje dan sa tri parčeta raženog hleba i pola litre mleka. Ova ishrana čini ga srećnim i zdravim.
Stručnjaci se slažu da izbor raženog hleba umesto običnog belog ima brojne zdravstvene prednosti. Raženi hleb je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a takođe ima niži glikemijski indeks, što znači da ne izaziva velike skokove nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno važno za osobe koje žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.
Za doručak, raženi hleb može da se kombinuje sa različitim zdravim namazima kao što su niskomasni sirevi, humus ili avokado, pružajući raznovrsne ukuse i nutritivne benefite.
Recept za raženi hleb
Sastojci
- 150 g ražanog brašna
- 350 g pšeničnog brašna
- 20 g kvasca
- 320 ml mlake vode
- Pola kašike soli
- Pola kašike šećera
- 1 šoljica maslinovog ulja
- Po želji laneno seme, suncokret i semenke bundeve
Priprema
1. Laneno seme pola sata pre pripreme preliti vrelom vodom da semenke nabubre. Zatim ih ocediti i nastaviti sa radom.
2. U ciniju u kojoj cete mesiti hleb pomesati obe vrste brasna,secer,so i semenke, zatim dodati ulje.
3. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi, dodati u brašno i zamesiti glatko i meko testo, činiju umotati u kesu i ostaviti da testo nadođe.
4. Radnu površinu namazati maslinovim uljem i kad je testo nadošlo, razmesiti ga i formirati veknu. Pleh obložiti papirom za pečenje, formiranu veknu prebaciti u pleh pokriti kesom i ostaviti da jos malo nadođe.
5. Uključiti rernu na 220 stepeni, nožem zaseći veknu i peći hleb nekih sat vremena otprilike.
Kad je hleb gotov izvaditi ga i prekriti pamučnom krpom da odstoji, zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u krpu i ostaviti da se ohladi. Da bi ostao mek, poželjno je da hleb uvek stoji u krpi ili u pamučnoj vrećici.
Bonus video: