Pazi šta pipaš

6 JAVNIH MESTA OPASNIH PO ZDRAVLJE: Ako ih pipnete, odmah dezinfikujte ruke inače vam zaraza "ne gine"

Prva i osnovna aktivnost u borbi s bakterijama jeste učestalo pranje ruku, naročito nakon ulaska u kuću, pre jela i nakon obavljanja nužde

Objavljeno: 03.10.2023. 18:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Prosečna odrasla osoba može da dodirne oko 30 stvari za manje od minut, uključujući i one na kojima ima mnogo bakterija, poput prekidača za svetlo, ručki na vratima, telefona i daljinskog upravljača, pa je zbog toga važno da posebno vodite računa o higijeni u kući. Međutim, šta se dešava kada rešite da odete u kafić, do obližnjeg supermarketa ili kod lekara? Otkrivamo vam još nekoliko mesta - osim prljavih dugmića u liftovima i na bankomatima, na kojima su klice najrasprostranjenije - koja bi svakako trebalo izbegavati ukoliko želite da sačuvate zdravlje.

foto: Shutterstock

1. Jelovnik u restoranu ili karta pića

Sigurni smo da nikad u životu niste videli da neko čisti jelovnike ili karte pića u kafićima. Jedno istraživanje pokazalo je da virusi koji uzrokuju prehladu i grip na tako tvrdim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Ako je restoran ili kafić u koji odlazite popularan, imajte na umu da hiljade ljudi koristi isti jelovnik ili kartu pića, i samim tim prenosi klice. Zato pazite da oni ne dodirnu vaš tanjir, čašu ili pribor za jelo i obavezno operite ruke pre nego što počnete da jedete.

foto: Shutterstock

2. Kriške limuna

Prema istraživanju, skoro 70 odsto kriški limuna koje se služe s pićem u kafićima i restoranima sadrži neke uzročnike bolesti. Kada su istraživači naručivali pića u 21 restoranu, otkrili su čak 25 različitih bacila, uključujući i bakteriju ešerihiju koli. Ukoliko ne želite da rizikujete, jednostavno naglasite konobaru da vam donese piće bez voća.

foto: Thinkstock

3. Posudice sa začinima

Istina je da mnogo ljudi ne pere ruke pre jela. Dok ste vi možda čistunac, neko pre vas ko je koristio so i biber možda nije, a bakterije se tako najlakše prenose. Najbolje bi bilo da pre korišćenja slanik i posudicu za biber, flašice sirćetom ili uljem prebrišete vlažnom maramicom ili gelom za suvo pranje ruku.

foto: Shutterstock

4. Kvake na toaletima

Iako teško možete da uđete u javni toalet a da rukom ne dodirnete kvaku, operite ruke pre nužde i obuhvatite je toalet-papirom. Iako će možda neko reći da preterujete, ne obazirite se - tako ćete se zaštititi od bolesti.

foto: Shutterstock

5. Sapuni na javnim mestima

Oko 35 odsto sapuna po restoranima i kafićima puno je bacila! Možda zvuči čudno da i u sapunima ima bakterija, ali je tako. Naime, držači za sapune retko se čiste, bakterije se šire po njima i prelaze na sapun. Zato ruke treba prati pod mlazom tople vode oko 20 sekundi i nakon toga ih više ne treba dodirivati.

foto: Shutterstock

6. Kolica u prodavnicama

Ručke na kolicima savršene su za bakterije, a njihov broj na tim mestima jednak je onom u javnim toaletima. Zato je veoma važno (naročito u vreme kada haraju virusi) da ne zaboravite da posle kupovine obavezno obrišete ruke vlažnim maramicama i da ih, čim dođete kući, temeljno operete.