ČUPAVA KATA: Originalan recept za omiljeni kolač iz perioda JUGOSLAVIJE - niko mu ne može odoleti

Savršen vikend kolač svakako je Čupava Kata koje se rado sećaju naši stari

Objavljeno: 16.09.2023. 14:38h 14:44h
Autor:
Kako se sprema Čupava Kata?, Foto: Printscreen/ youtube/ Kuvaj uzivo

Sastojci:

Za testo:

  • 3 žumanca,
  • 3 kašike šećera,
  • 150 grama margarina
  • 300 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike mleka.

Premaz:

  • 4 kašike marmelade

Fil:

  • 150 grama oraha;
  • 3 belanceta;
  • 200 grama šećera u prahu.
    foto: Shutterstock

Priprema: Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.

Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Prijatno!