Obožavamo ih

BOSANSKI RECEPT ZA URMAŠICE: Ruku na srce, ovo je desert koji niko ni u ludilu NE ODBIJA

Kada ovu poslasticu obogatite orasima, ukus koji se dobije je, malo je reći - genijalan! Servirajte ih uz tursku kaficu.

Objavljeno: 12.09.2023. 13:14h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 fildžana (50 ml) šećera
  • 2 fildžana ulja
  • 2 fildžana mlevenih oraha
  • 1 supena kašika praška za pecivo
  • 7 fildžana brašna

Agda (sirup):

  • 2 šolje (od 250 ml) šećera
  • 2 šolje vode
  • 3 kolutića limuna
foto: Printscreen/ Youtube/Hanuma Kocht!

Priprema:

1. Sjediniti sve sastojke za testo pa ga ostaviti da 15 minuta odstoji u frižideru. Uzimati male loptice i oblikovati ih u urmašice, pa pre ređanja u pleh svaku staviti na rende da ostane reljefast trag. Nemojte ih zbijati u tepsiji jer će da narastu.

2. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još 5 minuta.

3. Agdu (sirup) kuvati 5 minuta na laganoj vatri.

4. Vrućom agdom zaliti mlake urmašice.

5. Poslužiti ih tek kada se potpuno ohlade.