Što više znamo, više vredimo

Zašto se kaže "Pijan ko majka" ili "Nema dlake na jeziku": Mnoge fraze imaju objašnjenje u običajima i verovanjima

Objavljeno: 30.08.2024. 18:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Postoje mnogi izrazi koje u svakodnevnom govoru veoma često koristimo da bismo nešto slikovito opisali, a nemamo pojma kako su zapravo nastali. Donosimo vam objašnjenja za neke s kojima se najčešće susrećemo...

foto: Shutterstock

Pijan kao majka

Izraz "pijan kao majka" nastao je, kažu, u vreme kad se žene nisu porađale u porodilištima, već po kućama. Pošto je porođaj često bio veoma bolan, porodiljama su davali da piju alkohol kako bi to lakše podnele.

Nema dlake na jeziku

Za nekoga ko govori sve ono što misli, bez uvijanja i taktiziranja, kaže se da "nema dlake na jeziku". Izraz je nastao tako jer se u nekim našim krajevima verovalo da onima koji lažu izraste dlaka na jeziku. Dakle, jasno je da su onda oni koji nemaju dlaka - iskreni.

foto: Shutterstock

Dobiti korpu

Kad neko nekoga zbog nečega odbije, za njega se kaže da je "dobio korpu". Ovaj izraz vodi poreklo iz Nemačke. Tamo je u 15. i 16. veku onaj ko je zaljubljen u neku devojku podizan u korpi do njenog prozora. Ali ukoliko đuvegija nije bio poželjan, dobijao bi korpu kojoj je dno bilo oštećeno da bi propao kroz nju na zemlju.

foto: Shutterstock

Učiniti medveđu uslugu

Ovaj izraz se koristi kad vam neko nenamerno nanese štetu. Izraz potiče od davnina, a vezan je za priču o jednom pustinjaku koji je živeo sam i koji se sprijateljio s medvedom. Jednog letnjeg dana on je legao da se odmori, a meda mu je obećao da će ga paziti. Čoveka je ubrzo počela da nadleće muva, koju medved nikako nije uspevao da otera. Kad je sletela na pustinjakovu glavu, medved je dohvatio kamen i udario ju je svom snagom u želji da odbrani prijatelja.

Lupa kao maksim po diviziji

Ovaj izraz se koristi kad želimo da kažemo da neko, što bi se narodski reklo, lupeta gluposti. Iako na prvi pogled deluje da je reč o čoveku, "maksim" je zapravo mitraljez korišćen u Prvom svetskom ratu koji je u minuti ispaljivao 200 metaka. Nazvan je po konstruktoru Hajramu Stivensu Maksimu.

foto: Shutterstock

Staviti glavu u torbu

Staviti glavu u torbu znači izložiti se velikoj opasnosti, rizikovati život. U srednjem veku bio je običaj da se neprijateljske glave odsecaju i donose vladarima kao dokaz dobijene bitke. Glave su se obično nosile u torbi i otuda ovaj izraz.

foto: Thinkstock

Zašto se za svetlu kosu kaže da je plava?

U prošlosti su se nijanse u našem jeziku doživljavale drugačije nego danas, pa je za njihov opis bilo važno da li je boja svetla ili tamna, sjajna ili mat. Tako je nastalo i označavanje žute kose plavom bojom. Naime, pridev "plav" u staroslovenskim jezicima značio je da je nešto svetlo ili bledo i koristio se u opisu spektra boja od bele do zlatnožute. Zato se za ljude svetle kose govorilo da su plavi, a upotreba ovog izraza održala se kod nas do današnjeg dana.