HLADNA ČORBA OD KRASTAVACA KOJU GRCI I BUGARI OBOŽAVAJU: Ne mogu da zamisle obrok bez TARATORA, ovo mu daje POSEBAN ŠMEK

Foto: Profimedia

Hladna čorba od krastavaca, poznatija kao tarator, je tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međuim, prisutna je i u mnogim drugim kuhinjama: srpskoj, makedonskoj, grčkoj, turskoj, iranskog, mađarskog i sl.

Varijante su različite, dok se u Srbiji služi kao gusta salata bez dodavanja oraha i vode, u Grčkoj je poznatiji kao caciki (tzatziki) salata.

Foto: IGY THE COOK

Sastojci:

  • 750 ml domaćeg kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca
  • 50-60 g oraha (prethodno tostirani)
  • 2 struka mladog belog luka
  • ½ veze mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber prema ukusu
Foto: Shutterstock

Priprema:

U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje, pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Savet: Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.

This browser does not support the video element.

Supa od sočiva Izvor: Instagram/inspiredtaste

Najbolji recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.