HLADNA ČORBA OD KRASTAVACA KOJU GRCI I BUGARI OBOŽAVAJU: Ne mogu da zamisle obrok bez TARATORA, ovo mu daje POSEBAN ŠMEK

Najbolji recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.

Objavljeno: 21.08.2023. 15:18h 15:33h
Autor:
Najbolji recept za caciki, Foto: Profimedia

Hladna čorba od krastavaca, poznatija kao tarator, je tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međuim, prisutna je i u mnogim drugim kuhinjama: srpskoj, makedonskoj, grčkoj, turskoj, iranskog, mađarskog i sl.

Varijante su različite, dok se u Srbiji služi kao gusta salata bez dodavanja oraha i vode, u Grčkoj je poznatiji kao caciki (tzatziki) salata.

foto: Igy the cook

Sastojci:

  • 750 ml domaćeg kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca
  • 50-60 g oraha (prethodno tostirani)
  • 2 struka mladog belog luka
  • ½ veze mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber prema ukusu
foto: Shutterstock

Priprema:

U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje, pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Savet: Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.