jeftina, a izdašna

VODENA TORTA: Omiljena vikend torta domaćica iz JUGOSLAVIJE - ukus koji vraća u detinjstvo

Jedna od onih torti koja vraća u detinjstvo.

Objavljeno: 20.08.2023. 08:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Postoje te neke torte i kolači koje se pravi od osnovih sastojaka koje uvek svi imamo u svojoj kući, a ukus im je bolji od skupih dezerata.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo (može ali ne mora)

Za preliv:

  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Jaja i šećer dobro umutiti, dodavati jednu po jednu kašiku brašna, izručiti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju (ili obložiti papirom za pečenje).

Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pet minuta, pa smanjiti na 180 stepeni još oko 30 minuta.

Za to vreme staviti vodu, šećer i vanillin šećer da prokuvaju. Patišpanj i preliv ohladiti pa tek onda preliti. Hladan patišpanj, pa hladan preliv.

Prijatno!