MEDITERANSKA SALATA OD PEČENOG KROMPIRA: Zasitan obrok koji ne zahteva previše truda tokom pripreme, osvojiće vas ukusom

Zdrava letnja obrok salata od krompira i leblebija koja se veoma brzo priprema.

Objavljeno: 30.07.2023. 16:26h
Autor:
Mediteranska salata od pečenog krompira i leblebija., Foto: printscreen/instagram/ _plantbaes_

Ovaj recept je savršen obrok, može biti i ručak i večera, zahteva minimalan trud i nećete isprljati previše posuđa tokom pripreme a pružiće vam rapsodiju ukusa.

Krompir je zaista fantastičan saveznik obroka, ukusan je u gotovo svakom obliku a izuzetno je zasitan obzirom da sadrži vlakna, vitamin c, gvožđe, kalijum...

SASTOJCI:

  • 600 g krompira isečenog na kockice
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog timijana
  • 1 kašičica luka u granulama (može i svež iseckan)
  • 1 limunova kora
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašičice javorovog sirupa (opciono)
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 šolja kuvanih leblebija
  • 1 glava brokolija iseckana na cvetove
  • 1/2 šolje čeri paradajza (150 g)
  • 10 badema

Tzatziki:

- 1 šolja grčkog ili sojinog jogurta - 1 krastavac - 1/4 šolje mirođije - 1 mleveni beli luk - 2 kašike limunovog soka - so i biber po ukusu

PRIRPREMA

1. Zagrejte rernu na 200C.

2. Dodajte krompir, limunovu koricu, majčinu dušicu, origano, granule luka, prstohvat soli i polovinu maslinovog ulja, u veću činiju i dobro promešajte.

3. Pecite u rerni 20 minuta.

4. U velikoj posudi pomešajte javorov sirup, kim, drugu polovinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Dodajte leblebije i brokoli i dobro promešajte, potom dodajte u tepsiju sa krompirom i pecite još 20 minuta.

5. Dodajte bademe iseckane na krupnije komade.

6. Narendajte krastavac. Pomoću krpe pritisnite da uklonite višak vode. U činiji pomešajte jogurt, krastavac, mirođiju, beli luk, limunov sok, so i biber.

7. Prvo ide sloj tzatzikija a zatim pečenog povrća, paradajza i badema. Prijatno!