MEDITERANSKA SALATA OD PEČENOG KROMPIRA: Zasitan obrok koji ne zahteva previše truda tokom pripreme, osvojiće vas ukusom
Zdrava letnja obrok salata od krompira i leblebija koja se veoma brzo priprema.
Autor:
Ovaj recept je savršen obrok, može biti i ručak i večera, zahteva minimalan trud i nećete isprljati previše posuđa tokom pripreme a pružiće vam rapsodiju ukusa.
Krompir je zaista fantastičan saveznik obroka, ukusan je u gotovo svakom obliku a izuzetno je zasitan obzirom da sadrži vlakna, vitamin c, gvožđe, kalijum...
SASTOJCI:
- 600 g krompira isečenog na kockice
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog timijana
- 1 kašičica luka u granulama (može i svež iseckan)
- 1 limunova kora
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašičice javorovog sirupa (opciono)
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 šolja kuvanih leblebija
- 1 glava brokolija iseckana na cvetove
- 1/2 šolje čeri paradajza (150 g)
- 10 badema
Tzatziki:
- 1 šolja grčkog ili sojinog jogurta - 1 krastavac - 1/4 šolje mirođije - 1 mleveni beli luk - 2 kašike limunovog soka - so i biber po ukusu
PRIRPREMA
1. Zagrejte rernu na 200C.
2. Dodajte krompir, limunovu koricu, majčinu dušicu, origano, granule luka, prstohvat soli i polovinu maslinovog ulja, u veću činiju i dobro promešajte.
3. Pecite u rerni 20 minuta.
4. U velikoj posudi pomešajte javorov sirup, kim, drugu polovinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Dodajte leblebije i brokoli i dobro promešajte, potom dodajte u tepsiju sa krompirom i pecite još 20 minuta.
5. Dodajte bademe iseckane na krupnije komade.
6. Narendajte krastavac. Pomoću krpe pritisnite da uklonite višak vode. U činiji pomešajte jogurt, krastavac, mirođiju, beli luk, limunov sok, so i biber.
7. Prvo ide sloj tzatzikija a zatim pečenog povrća, paradajza i badema. Prijatno!