Da ne bude problema

4 SAVETA KOJA ĆE VAS ZAŠTITITI OD STOMAČNOG VIRUSA NA LETOVANJU: Uvek imajte na umu OVO

Najčešći problemi na letovanju su različite stomačne tegobe, na njih se ljudi svake godine najviše žale

Objavljeno: 21.07.2023. 14:00h
Autor:
Foto: Profimedia

Kad putujemo, gde god da se uputimo, menjamo uslove okoline u kojoj smo navikli da živimo, a to donosi i neke zdravstvene rizike. Najčešći problemi na letovanju su različite stomačne tegobe, na njih se ljudi svake godine najviše žale. Izazivaju ih virusne ili bakterijske infekcije, a mogući izvori infekcije su higijenski neispravna voda ili hrana, loša higijena ruku, kupanje i plivanje u vodama koje su kontaminirane izazivačima bolesti.

Mere opreza

Da biste sprečili pojavu stomačnih problema, idealno bi bilo da na putovanjima koristite flaširanu vodu za piće. Kad je u pitanju hrana, ako je sami spremate, nužno je da poštujete sva pravila koja se odnose na higijenski pravilnu pripremu hrane, i to u svim fazama nabavke i pripreme, pa do serviranja i konzumiranja. Ukoliko koristite usluge hotela i restorana za glavne obroke, obratite pažnju na svu onu hranu koju jedete vanpansionski. To se odnosi na ponudu na plažama, uličnim tezgama i kioscima.

foto: Profimedia

Dobro operite voće

Evo još nekoliko saveta koji se odnose na hranu i piće, a mogu smanjiti rizik od pojave stomačnih problema. Jedite industrijski sladoled jer se on proizvodi i čuva u kontrolisanim uslovima. Izbegavajte da jedete hranu koju prodaju prodavci na plaži. Izbegavajte kolače koji sadrže kremove od jaja. A ako jedete jaja, neka budu tvrdo kuvana ili dobro pečena. Dobro operite voće i povrće pre nego što ga koristite u ishrani.

foto: Shutterstcok

Još dobrih saveta

Ako boravite na mestima gde niste sigurni u kvalitet vode ili znate da su se dešavali zdravstveni problemi zbog vode iz lokalnih vodovoda, ljuštite voće. Ne kupujte mlečne proizvode van pijačnih prostora koji su za to predviđeni. Ne kupujte meso niti ribu van kasapnica i ribarnica. Oprezno s pečurkama ukoliko niste poznavalac. Izbegavajte jela od mlevenog i nedovoljno pečenog mesa. Nikad ne koristite isto posuđe za sirove i termički obrađene namirnice. I sirove namirnice i gotovu hranu čuvajte u adekvatnim uslovima. Hranu jedite odmah po završenoj pripremi i svaki put pripremajte samo onoliko hrane koliko je potrebno za taj obrok.

foto: Shutterstock

Izbegavajte led

Hladna pića treba da budu rashlađena u frižideru. Izbegavajte led - napravljen je od vode iz lokalnog vodovoda. Koristite umereno rashlađene napitke. Vrlo rashlađena pića (na granici zaleđivanja) štete delovima probavnog sistema s kojima dolaze u kontakt zbog velike temperaturne razlike. Mogu oštetiti sluzokožu jednjaka i želuca i na taj način stvoriti uslove za razvoj infekcije.