KAKO DA IZABERETE NAJSLAĐU LUBENICU? Trikovi sa kojima nema greške, a na JEDNU STVAR posebno obratite pažnju
Uz nekoliko saveta i vi možete da postanete stručnjak za odabira najslađe lubenice.
Autor:
Nema namirnice koje bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Iako se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka, a i najlepšeg su ukusa i najslađe.
Slatku lubenicu nije baš lako odabrati, a kako na osveženje ne biste morali da čekate nekoga ko se u njih razume, u nastavku je nekoliko saveta kako da odaberete "onu pravu".
Razlikujte "žensku" ili "mušku" lubenicu "Muške" lubenice imaju izduženiji oblik i vodenastog su ukusa, dok su "ženske" okrugle i vrlo slatke. Obratite pažnju na veličinu Uvek birajte prosečnu veličinu, ali znajte da, bez obzira da li je velika ili mala, lubenica treba da bude teška. Potražite žutu boju Žuta mrlja na lubenici, onaj deo ploda koji je ležao na zemlji, znak je da je lubenica sveža. Zrela lubenica uvek ima žute, nikako pege.
Osušen "rep" Takođe, da je lubenica zrela, moguće je prepoznati po osušenom vrhu. Međutim, ako je rep zelen, to znači da je lubenica ubrana prerano. Kucnite Kucnite po lubenici ili je lupite dlanom, treba da zvuči šuplje.
Bonus video: