Eksplozija zdravlja

5 razloga zašto je dobro jesti krompir: Riznica vlakana, kalijuma i vitamina C!

Ovo je odlična namirnica puna hranljivih i organizmu neophodnih materija, samo je treba pripremati na pravi način

Objavljeno: 26.08.2014. 18:53h 01:20h
Autor:
Foto: Shutterstock

Slobodno se može reći da je krompir nepravdeno dobio etiketu povrća sa praznim kalorijama.

On je, naprotiv, veoma hranljiva i korisna namirnica, a najveći problem je što se krompir često priprema na nezdrav način - prži u ulju.

Kada ga konzumirate u zdravijoj varijanti, evo pet razloga zašto je krompir dobra namirnica za vaš organizam.

A kako da napravite zdraviju zapršku, saznajte OVDE.

1. Sadrži veliku količinu kalijuma

Jedan veliki krompir pečen sa ljuskom sadrži neverovatnih 1.600 miligrama kalijuma, skoro polovinu preporučene dnevne i skoro četiri puta više nego banana. Ne samo da je važan za održavanje nivoa elektrolita, kalijum će takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

2. Bogat je vlaknima

Jedan veći krompir sadrži 7 grama vlakana, oko četvrtinu preporučene dnevne doze - ali bez kore, koja nivo vlakana snižava na samo 1 gram. Ishrana bogata vlaknima ne samo da će vam pomoći da ostanete duže siti i time dovesti do manjeg unosa grickalica u toku dana, već će smanjiti rizik od srčanog udara, dovesti do nižeg nivoa holesterola i delovati preventivno na pojavu dijabetesa.

3. Sadrži visok nivo vitamina C

Takođe, u kori krompira nalazi se veća količina vitamina C - skoro 29 miligrama.

OVDE saznajte koje namirnice sadrže više vitamina C od pomorandže.

4. Dobar je izvor mangana

Mangan ima važnu ulogu u obradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Jedan veliki krompir sa ljuskom sadrži 33 odsto preporučene dnevne količine mangana.

5. Obogaćen je vitaminom B6

Vitamin B6 je dobar u prevenciji kardiovaskularnih problema, utiče pozitivno na digestivni trakt, jača imuni sistem, mišiće i nervni sistem. Čak 46 odsto preporučene dnevne doze vitamina B6 sadrži krompir (sa korom).