STARINSKI SOČNI KOLAČ OD 4 JAJETA: Toliko ukusan da se topi u ustima, a svi će tražiti parče više
Isprobajte recept za starinski kolač od 4 jajeta koji će vas sigurno oduševiti na prvi zalogaj.
Autor:
U današnje vreme starinski recepti su gotovo zaboravljeni po starim sveskama naših majki i baka, a mi smo se ovom prilikom prisetili prekuskusnog kolača koji neodoljivo podseća na čuveni jafa keks.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jajeta
- 20 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 180 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 20 kašika brašna
Za fil:
- 2-3 narandže
- 200 ml vode
- 5-6 kašika džema od kasjije
- 125 g piškota
- 200 g šećera
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Za biskvit odvojte belanca i žumanca, pa belanca umtite da dobijete sneg. Dodajte vanilin šećer i šećer, još jednom kratko umutite, a zatim dodajte i žumanca. Sve jedninite tako da dobijete kompaktnu smesu. Sipajte mleko i ulje, a potom dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.
Za to vreme na krupnije rende narendajte pomorandže, pomešajte ih sa šećerom, vodom i džemom, pa sve dobro sjedinite. Kada je kora gotova presecite je na dva dela, pa jednu polovinu izmrvite i dodajte izlomljene piškote. U kore i keks dodajte smesu od pomorandži i sve promešajte. Dobijeni fil nanesite preko kore i ravnomerno rasporedite. Čokoladu rastopite zajedno sa slatkom pavlakom, pa njom prelijte kolač i ostavite da se u potpunosti ohladi.