NIKAKO NE BACAJTE LJUSKE OD USKRŠNJIH JAJA: Evo kako da ih iskoritite, a jedan TRIK posebno će oduševiti sve žene
Ljuske od jaja mnogi bacaju, a one mogu da se budu od velike pomoći u domaćinstvu.
Autor:
Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom sveta prosečna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.
Za vreme Uskršnjih praznika i tradicionalnog kucanja jajima ta brojka je daleko veća. Nakon ručka ostane gomila ljuski od jaja koju svi bacaju, a one zapravo mogu da budu od velike pomoći u domaćinstvu.
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata, a evo zašta sve možete da ih iskoristite.
Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke
Sa dolaskom proleća mnoge domaćice sređuje terase i dvorišta i presađuju omiljeno cveće. Da bi bolje napredovalo pored redovnog zalivanja, neophodna je i pravilna ishrana zemljišta. Ljuska od jajeta, najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za poboljšanje uslova, i neutralisanje viška kiselosti zemljišta, veoma je korisna za ishranu baštenskih i sobnih biljaka.
U ljusci se nalazi mnogo kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su, jednostavno, neophodni za normalan rast biljaka.
Ovaj recept je isproban, i odlično deluje. Vraća u život i najbeznadežnije sobno cveće. Sve što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljusku možete koristiti kako celu, tako i isitnjenu.
Ljuske od jaja prelivaju se vodom i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati.
Na 1 litar vode ide ljuska od 2-3 jajeta. Možete napraviti veću količinu (3-5 litara). Vaše biljke će vam biti zahvalne. Probajte, i bićete prijatno iznenađeni.
Nema više zagorelih šerpi i tiganja
Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorelo posuđe postaje prošlost.
Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u zagoreli tiganj, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.
Oštri nožiće u blenderu
Sigurno vam nikada ne bi palo na pamet da ljuskama od jaja možete da naoštrite sečiva u blenderu ili secku. Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.