NAJUKUSNIJI TELEĆI GULAŠ - MESO SE TOPI U USTIMA: Tajna ovog jela leži u 1 caki koju svaka domaćica treba da zna

Ako ste se pitali kako se pravi najukusniji teleći gulaš - na pravom ste mestu! Donosimo vam zanimljiv recept.

Objavljeno: 27.03.2023. 11:55h 12:30h
Autor:
Kako se pravi najukusniji teleći gulaš, Foto: Shutterstock

Postoje razni recepti za gulaš, koji važi za jedno od komplikovanijih jela, a čuveni kuvar nedavno je otrkio kako se sprema pravi gulaš i koji sastojak čini da meso bude meko.

Sada vam donosimo jedan zanimljiv recept za teleći gulaš koji je oduševio mnoge domaćice, a sprema se na veoma jednostavan način.

foto: Shutterstock

Sastojci:

Začinski buket:

  • stabljika peršuna
  • 1 lovorov list
  • stabljika celera
  • 3 zrna bibera
  • 3 grančice majčine dušice

Ostalo:

  • 680 g teletine
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 šargarepe
  • limunov sok
  • so
  • mleveni biber
  • 85 g maslaca
  • 230 g šampinjona
  • 2 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 2 kašike pavlake
  • peršunov list

Priprema:

Iseći teletinu na kocke. Luk oljuštite i krupno naseckajte. Šargarepe isecite na komadiće, a pečurke načetvrtine. Stavite teletinu, luk, šargarepe, limunov sok i začinski buket u lonac, pa sve potpuno prelijte vodom. Posolite i pobiberite. Pustite da lagano vri 1 sat. U tiganju, na vatri srednje jačine, otopite 25 g maslaca. Dodajte luk i pržite ga, povremeno mešajući, dok ne postane zlatne boje. Dodajte još 25 g maslaca i pečurke. Pržite, povremeno mešajući, oko 5 minuta.

Ocedite tečnost od teletine i sačuvajte 6 dl. Dodajte meso i povrće pečurkama i luku, pa odložite na toplo. U velikom tiganju otopite preostali maslac. Uspite brašno i dinstajte ga, stalno mešajući, oko minut. Sklonite tiganj s vatre i postupno umešajte sačuvanu tekućinu. Vratite tiganj na vatru i mešajte umak dok ne uvrije i zgusne se. Sklonite tiganj s vatre i ostavite da se malo ohladi. U činiji umešajte žumanac i pavlaku, pa mešavinu lagano umešajte u umak. Dodajte meso i povrće pa prokuvajte 5 minuta, a da ne zavre. Začinite, ukrasite peršunom i poslužite, piše Trpeza.

Da bi meso bilo mekše i sočnije, potrebno je da se što duže dinsta!