OBLANDE SA DOMAĆIM KARAMEL FILOM PO BAKINOM RECEPTU: Mekane i hrskave, a što duže stoje to su lepše
Starinske oblande sa karamel filom po bakinom receptu koji svima uspeva.
Autor:
Nema ko ne voli ukusne i hrskave oblande, a mi vam donosimo starinski recept sa domaćim karamel filom. Da bi bile savršeno ukusne i slasne moraju da odstoje i 5-6 sati da bi se fil stopio sa oblandama i da biste mogli lepo i lako da ih isečete.
Sastojci:
- 1 pakovanje većih oblandi
- 1 l mleka
- 1 kg šećera
- 250 gr margarina
- 1-2 kesice vanil šećera
- po želji seckani orasi i suvo grožđe
Priprema:
Mleko i šećer stavimo na šporet da se zajedno kuvaju. Malo promešamo i kuvamo na tihoj vatri. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena). Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi.
Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem. Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nešto teško (mogu i knjige, pakovanja pirinča…) kako se oblande ne bi razdvojile.
Napomena: Ako vam se čini da je fil previše redak (niste ga dovoljno ukuvali) možete dodati kašičicu u vodi umešanog brašna i sipati postepeno, uz neprekidno mešanje u fil. Na taj način fil će biti gušći a neće promeniti ukus. Karamel oblande možemo napraviti i tako što ćemo u gotov fil umešati 100-150 gr sitno seckanih oraha i 50-100 gr suvog grožđa.
(Stil/Sećanja.com)