TAJNA PRAVE BOŽIĆNE CICVARE: Bez nje trpeza nije kompletna, a tradicionalno se sa njom prekida post
Za cicvaru se smatra da je jelo kojim treba prekinuti božićni post, te je ona prvo što se jede na božićno jutro, a ovo je tradicionalni recept.
Autor:
U mnogim krajevima naše zemlje božićno jutro ne može se zamisliti bez cicvare, jednostavnog jela od kačamaka i kajmaka. Mi vam otkrivamo tajnu prave tradicionalne cicvare.
U nekim krajevima postoji običaj da se božićni post prekine upravo cicvarom, na božićno jutro i to da se uzmu tri mala zalogaja.
Isto tako, jedan od običaja vezan za ovo jelo kaže ako se cicvara okrene tri puta oko varjače kojom se meša, kuću u kojoj se pravi cele godine pratiće sreća i blagostanje.
Po starim manastirskim receptima cicvara se priprema tako da se u šerpi rastopi kajmak, zatim se doda brašno i meša se bez prestanka da se ne bi napravile grudvice.
Sastojci:
- 200 g starog kajmaka
- 250 ml vode
- 200 g kukuruznog brašna
Priprema:
U šerpu staviti vodu i kajmak, ostaviti da provri i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem, kružno i u jednom smeru dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati oko 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.