BADNJEVKA - STARINSKA PITA KOJA SE PRAVI ZA BADNJE VEČE: Sočna, puna oraha i suvog voća, savršen desert

Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče

Objavljeno: 05.01.2023. 10:52h
Autor:
Badnjevka, Foto: Pritnscreen/youtube/kuhinja valentine mašković

Sutra slavimo Badnje veče a za taj svečani događaj domaćice spremaju svečanu večeru koja obavezno treba da sadži i baklavu.

Sastojci:

  • 500 gr. kora za pitu

Šerbet:

  • 500gr. šećera
  • 700ml. vode
  • Sok od jednog limuna
  • Kolutovi od 1/2 limuna

Fil:

  • 350gr. suvih šljiva
  • 200gr. suvih smokvi
  • 100gr. suvog grožđa
  • 250gr. mlevenih oraha
    foto: Pritnscreen/youtube/kuhinja valentine mašković

    Priprema: Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.

Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.

U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane.

Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.

Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.

Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije pa poslužite.