3 POSNA PREDJELA
3 NAJUKUSNIJA POSNA PREDJELA: Spremaju se u isto vreme - BRZO I JEDNOSTAVNO, a svaku trpezu dižu na VIŠI NIVO
Jednostavan recept za 3 najukusnija posna predjela, koja će svaku trpezu podići na viši nivo.
Autor:
Posna predjela idealan su izbor za nadolazeće posne slave i praznike. Uz dobru dekoraciju tržeza će izgledati veoma lepo i bogato.
Pita na oblandi
Sastojci:
- 300 ml kisele vode
- 300 ml piva
- 24 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika ajvara
- 150 g briketa spanaća
- 200 g margarina
- 200 g mariniranih šampinjona
- 200 ml majoneza
- 1 kašika senfa
- 100 g posnog sira
Slane oblande
Sastojci:
- 250 g margarina
- 250 g majoneza
- 50-100 g prženog susama
- 2 kašike senfa
- 2 kašike ajvara
- 50-70 g kikirikija
- 1 konzerva tunjevine u komadu
Posna španska pita
Sastojci:
- 3 šoljice kukuruznog brašna
- 3 šoljice mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 kašičice soli
- 3 šoljice kisele vode
- 2 pune šoljice ulja
- 3 kisela krastavčića
- 1 sveža šargarepa
- 2-3 fileta barene ili pečene paprike
Priprema:
Uključimo rernu da se zagreje na 200 stepeni. Uzmemo 2,5 lista oblande i stavimo na obrnut pleh od rerne.
- Pomešamo vodu, pivo, brašno i prašak za pecivo, a onda smesu podelimo na 2 dela, tako da je jedan deo malo veći jer ćemo njime mazati jednu i po oblandu. U taj veći deo dodamo ajvar, a u manji spanać. Izmešamo i mažemo jednu oblandu sa manjim delom. Pečemo 10 minuta i postupak ponovimo i sa ajvar smesom sa kojom mažemo jednu i po oblandu, a zatim ostavimo korice da se ohlade. Umutiti maragrin sa dva prstohvata soli, dodati majonez i senf, pa opet umutiti. Dodati iseckane šampinjone i izrendan sir i izmešati. Ostaviti do mazanja.
- Pošto su korice još uvek tople, pravimo nadev za druge 2 oblande. U toplu rernu nakon pečenja korica staviti susam da se prepeče. Kada dobije svetlo braon boju pečen je. Umutiti margarin i so, dodati majonez i opet umutiti. Zatim dodati senf i susam, pa sve zajedno umutiti. Masu podeliti na tri dela, ali vodeći računa da ostanu dve kašike za kasnije. U jedan deo dodati ajvar, u drugi oceđenu tunjevinu, a u treći mleveni, pečeni kikiriki. Premazati oblande ali ne mazati zadnju koricu, već blago oblandu opteretiti da se sve lepo zalepi. Uključiti rernu na 180 stepeni.
- Preći na pravljenje španske pite. Umešati obe vrste brašna i so, a zatim dodati ulje i vode, te sve lepo sjediniti. Dodati rendane krastavce, seckanu papriku i sitno rendanu šargarepu, pa sve izmešati. Smesu izliti u pleh 35 x 25cm ili malo veći i peći 45 minuta.
Sa slane oblande skinuti opterećenje, te je premazati sa one dve kašike fila koje smo odvojili. Pre mazanja, dve kašike fila umešati sa 50 g majoneza. Nakon što je prmazana, oblandu ostaviti u frižider na hlađenje.
Kada su se i prve dve korice ohladile, 2 oblande preseći na pola. Dobili smo tri ajvar i dve spanać korice. Svaku mazati nadevom i slagati jednu na drugu. Premazati i zadnju koricu, pa na nju staviti posni sir.
Pri sečenju prvo tanko odstraniti ivice kod šarene oblande i pite, a onda iseći pitu u kocke. Šarenu oblandu prvo u trake pa onda u štanglice, a oblandu takođe seći u kocke.
Izvor: Domaći Recepti