RIBA KOJU ČESTO KUPUJEMO MOŽE BITI ŠTETNA PO ZDRAVLJE: 3 vrste koje treba da izbegavate i njihove najbolje zamene
Na pojedinu vrstu ribe treba obratiti posebni pažnju i ne jesti ih često, a evo koja je to
Autor:
U ponedeljak je počeo veliki Božićni post, a jedna od glavnih namirnica koja će ne naći na trpezi svakako je riba. Riba je načelno veoma zdrava, ali može biti i opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja.
Riba jes bogata proteinima, vitaminima, mineralima i zdravim omega-3 masnim kiselinama, ali velika mana je u tome što može da sadrži puno žive. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo.
Pojedine vrtsre ribe treba izbegavati, umesto njih odaberite one koje su manje štetne, a evo koje su to.
Škušu treba izbegavati
Iako se ova riba vodi kao jedna od zdravijih, ona je zbog svoje proždrljivosti jedna od onih koje treba izbegavati. Skuša je predator, i ne bira šta jede, pa postoji odlična šansa da je puna žive.
Umesto skuše jedite inćune
Ova sitna riba, koja je prepuna ukusa savršeno se slaže uz salate i paste, a sadrži znatno manje žive. Ne samo da su inćuni puni masnih kiselina, već sadrže velike količine gvožđa.
Ne jedite sveže odreske albakor tune
Naime, albakor tuna sadrži srednji nivo žive, i zato je treba ili izbegavati ili jesti jednu manju porciju nedeljno. Za šnicle od tune važi isto pravilo.
Umesto toga bolje jedite tunu u konzervi
Tuna iz konzerve nema mnogo žive, i zato možete da je jedete znatno češće od sveže varijante.
Izbegavajte sabljarku
Ova riba, baš kao i skuša, se hrani drugim ribama i nalazi se pri samom vrhu lanca ishrane. Zato se trudite da je izbegavate, ili je jedite što ređe.
Umesto nje bolje pojedite sardinu
Znatno jeftinija i pristupačnija opcija je sardina, koja je ujedno i veoma hranljiva. Najbolje bi bilo da je jedete svežu, ali nutricionisti se slažu da je i ona iz konzerve odličan izvor omega-3 masnih kiselina i izuzetno zdravog vitamina D.